Robotter vinder frem i kommunerne

71 procent af landets kommuner forventer, at brugen af velfærdsteknologi kan sikre dem en økonomisk gevinst allerede i år.

Den japanske sælrobot Paro er fast inventar på flere danske plejehjem. Den kan hjælpe ældre med demens. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunerne har for alvor taget velfærdsteknologien til sig. Det viser en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL) ifølge Momentum, KLs nyhedsbrev.

66 procent af kommunerne har indført robotstøvsugere, 55 procent udstyrer de demente med GPS, 53 procent har indført løfteteknologi, og 47 procent har toiletter med skylle-, spule- og tørrefunktion.

Undersøgelsen viser desuden, at mange kommuner overvejer at indføre diverse velfærdsteknologiske tiltag i de kommende år.

Bent Greve, der er professor og velfærdsforsker på Roskilde Universitet, mener, tallene beviser, at kommunerne for alvor gør brug af redskaberne:

- For mange af teknologierne handler det ikke længere om at få dem prøvet. Lige som vi andre er gået fra skrivemaskine over PCen til tablet i dag, så er det et udtryk for, at kommunerne følger med på de her områder. Og det er også nødvendigt, både for at effektivisere servicen og fordi borgerne også gradvist vil forvente, at kommunerne følger med i udviklingen og har de hjælpemidler, det er muligt at få, siger han til Momentum.

Odense er en af de kommuner, der er med på noderne. Kommunen oprettede for knap to år siden Center for Velfærdsteknologi, der har til opgave at koordinere og støtte udvikling, afprøvning og indkøring af velfærdsteknologiske løsninger.

I Odense forventer man at kunne spare 15 millioner kroner i 2013 ved hjælp af velfærdsteknologiske tiltag. Det beløb forventes at blive større i 2014.

- Vi går ikke i gang med noget, vi ikke forventer at få gevinster ud af. Selvfølgelig bliver vi nødt til at prøve noget, men vi skal have en formodning om, at det kan løfte noget. Der er helt sikkert noget at hente, men vi skal også være skarpe på kun at vælge den teknologi, der er implementeringsparat. Ellers får vi ikke gevinsterne, siger Henriette Jakobsen, leder af Velfærdsteknologi og Digitalisering i Odense Kommune, til Momentum.

I KLs undersøgelse giver 71 procent af kommunerne udtryk for, at de i 2013 forventer at få en økonomisk gevinst ud af velfærdsteknologien.