Robert-vinder efter succesrig aften: Det er vanvittigt

"Vinterbrødre" er Hlynur Pàlmasons danske spillefilmsdebut, og søndag blev han belønnet for sit arbejde.

Hlynur Pàlmason modtog søndag aften prisen som årets instruktør og årets danske spillefilm ved Robert Prisen. Scanpix/Sakis Mitrolidis Fold sammen
Læs mere

København. Med hele ni priser ryddede filmen "Vinterbrødre" bordet ved Robert Prisen søndag aften.

Det er den islandske filminstruktør Hlynur Pàlmason, der står bag filmen, og han kunne sammen med resten af holdet bag filmen juble, da "Vinterbrødre" sluttede aftenen af med at vinde en Robert for årets danske spillefilm.

- Det er vanvittigt, helt fantastisk. Det er en stor ære og anerkendelse til alle, der var med til at lave filmen. Nu skal vi feste og danse, lød det fra Hlynur Pàlmason efter aftenens prisuddeling.

Kort forinden havde han været på scenen for at modtage en Robert for årets instruktør.

Det er instruktørens danske spillefilmsdebut.

Ved Robert Prisen er det medlemmer af den danske filmbranche, der hylder sig selv og hinanden, og her var der stort fokus på filmen, der handler om den ensomme minearbejder Emil.

"Vinterbrødre" har afsat knap 8000 billetter i biografen, men scorede altså en lang række priser ved aftenens prisuddeling.

Selv tror filmens instruktør, at de danske biografgængere skal have tid til at omstille sig.

- Alt, som er nyt, tager tid. Det tager tid at bygge noget op, det sker ikke på en dag, så vi skal langsomt opbygge et publikum, som er interesseret i at opleve noget nyt og noget anderledes, siger Hlynur Pàlmason og fortsætter:

- Filmen er lavet til alle, som har lyst til at være stimulerede og har lyst til at opleve noget. Jeg laver film til individer, ikke hele verden. Jeg laver ikke film til et bestemt publikum. Sådan ser jeg på det.

"Vinterbrødre" er tidligere blevet hædret både i udlandet og herhjemme. Sidste år vandt filmen fire priser på filmfestivalen i Locarno, hvor skuespilleren Elliott Crosset Hove fik prisen for bedste mandlige hovedrolle.

/ritzau/