RKI-registrerede har høvlet en lille milliard af gælden

Den samlede gæld i RKI-registret er skrumpet med 793 millioner, men mange danskeres privatøkonomi er fortsat under pres, især i udkantsområder som Lolland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gammel gæld kan være en klods om benet, der gør det svært at komme videre i livet.

Men nye tal viser, at de mest gældsplagede danskere er blevet bedre til at betale af på det, de skyldes. På et år er gælden for de 231.785 danskere, der står i RKI-registret, faldet med 793 millioner kroner - fra 17,3 milliarder til 16,5 milliarder kroner.

Det er godt nyt, lyder det fra Jens Hjortflod, direktør i kreditvurderingsvirksomheden Experian, som driver RKI.

»793 millioner afviklet over 12 måneder er en god udvikling, og da det er anden opgørelse i træk, hvor faldet er stabilt, ser vi det som en bekræftelse på, at kurven er knækket,« siger han.

Budskabet er dog ikke entydigt positivt. For selv om den samlede gæld er på vej ned, er der sket en lille stigning i antallet af registrerede dårlige betalere i RKI. Her er der kommet 203 personer til, svarende til en stigning på 0,1 procent på et halvt år.

»I et stort register vil vi altid have små variationer, som vi ikke tillægger værdi. Det kan være tilfældet, hvis for eksempel en kreditor venter med indberetningen til efter sommerferien. Derfor ser vi det som status quo, men det viser i sig selv, at der fortsat er pres på privatøkonomien,« siger Jens Hjortflod.

Tallene viser, at der er store forskelle på, hvor gældsplagede danskerne er, både når det gælder alder og geografi.

Det er aldersgruppen 41 til 50 år, der er mest forgældet. Samtidig stikker en Lolland ud som den kommune, hvor flere end hver tiende voksne borger er registreret.

»Vi kan sige, at der er forskelle, både aldersmæssigt og geografisk. Lolland har markant flere personer med gæld end eksempelvis i Nordsjælland. Det kan man tolke på forskellige måder, men det er klart, at nogle af de steder, der kan kaldes Udkantsdanmark, har sværere ved at nedbringe gælden, end man har andre steder,« siger Jens Hjortflod.

Næste opgørelse over udviklingen i antallet af gældsramte danskere kommer til december.