Ritts løfte om billige boliger smuldrer

Københavns overborgmester, Ritt Bjerregaard (S), kan ikke indfri løftet om billige boliger uden hjælp fra indenrigsministeren eller Folketinget.

Sygeplejersker, skolelærere, politibetjente og andre af velfærdssamfundets kernemedarbejdere må foreløbig skyde en hvid pind efter en billig bolig i København til en månedlig husleje på 5.000 kr.

Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard kan kun indfri sit valgløfte om 5.000 billige boliger på fem år, hvis indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) underkender en afgørelse fra tilsynsmyndigheden Statsforvaltningen Hovedstaden, der har afvist, at kommunen må sælge grunde til under markedspris, så der kan opføres billige boliger.

DF: Vil kigge på det
Hvis ministeren ikke må eller vil gribe ind, må overborgmesteren sætte sin lid til, at et flertal i Folketinget vil gennemføre en lovændring, der giver kommunerne ret til at favorisere bestemte befolkningsgrupper på boligmarkedet, i det her tilfælde familier med mellemindkomster.

Men hun skal ikke regne med hjælp fra politikerne på Christiansborg. Således afviser såvel Venstre og De Konservative at ændre reglerne, mens Dansk Folkeparti er tøvende.

»Umiddelbart kan vi ikke støtte op om en lovændring, men vi vil kigge på det,« siger partiets boligordfører, Anita Knakkergaard.

De Konservatives politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, beskriver det over for Ritzaus Bureau som »fuldstændig overdrevet, at vi skal ind og lave lovmæssige ændringer, så Ritt kan opfylde sine valgløfter.«

Tynd tråd
Overborgmesteren får dog støtte fra sit eget parti og de Radikale på Christiansborg.

Selvom prestigeprojektet dermed hænger i en tynd tråd, kæmper både Socialdemokraterne, de Radikale og SF på rådhuset fortsat for en landspolitisk løsning, der gør det muligt for København at bygge boliger, som ganske almindelige familier har råd til at betale.

De tre partier peger på, at kammeradvokaten tidligere har sagt god for den fremgangsmåde, der kan gøre de 5.000 boliger billigere end normalt.

»En så vigtig sag kan ikke dø i juristerier, og på den baggrund må vi gøre det til et landspolitisk spørgsmål. Derfor skriver vi til indenrigsministeren og argumenterer for, at kommunerne bør have den fornødne frihedsgrad. Vi kontakter også vores partikolleger på Christiansborg,« siger Ritt Bjerregaard, der ikke vil give op.

Men hun bekræfter, at der ikke kan opføres 5.000 boliger på fem år.

»Det kommer givetvis til at tage længere tid end de fem år, når vi skal igennem en proces som den, vi nu skal igennem. Det forsinker realiseringen, men det ændrer ikke på målet om, at der kommer billige boliger i København,« siger Ritt Bjerregaard.

Venstres tidligere - og slagne - overborgmesterkandidat, Søren Pind, skriver i et nyhedsbrev, at både politikere, embedsmænd og Ritt Bjerregaard selv vidste, at boligplanen var ulovlig. Og med baggrund i Statsforvaltningens afgørelse kalder han Ritt Bjerregaard for en »løgner«, der bevidst »kynisk spekulerede i at udnytte folks håb«.

Og den nuværende Venstre-leder, Martin Geertsen, siger, at partiet i den næste valgkamp vil holde Ritt Bjerregaard op på de 5.000 boliger.

»Det er mærkværdigt, at hun nu vil gøre valgløftet til et landspolitisk problem. Da løftet blev givet i efteråret 2005, var lovgivningen præcis den samme som i dag,« siger Martin Geertsen.

Både Ritt Bjerregaard og den radikale teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam kalder det nødvendigt, at København kan tilbyde boliger til velfærdssamfundets kernemedarbejdere på mellemindkomst, da op til 30 pct. af de kommunale medarbejdere pensioneres inden for 10-15 år.

»Det er ikke Københavns Rådhus, som lovgiver. Men vi kan pege på, at vi i hovedstaden - landets vækstcentrum nummer ét - har nogle rekrutteringsproblemer, som lovgiverne må se på,« siger Klaus Bondam.