Ritt vil droppe besparelser på vuggestuer og børnehaver

Overborgmester Ritt Bjerregaard bebudede sent i aftes, at hun er villig til at trække planlagte besparelser på mindst 40 mio. kr. på daginstitutionerne i København tilbage.

Onsdag aktionerede københavnske pædagoger mod besparelser. Nu ser det ud til, at besparelserne kun rammer skolerne. Foto: Rune Evensen/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) lagde sent i aftes overraskende en plan på bordet under de afsluttende forhandlinger om kommunens budget for næste år. Planen annullerer de bebudede besparelser på vuggestuer og børnehaver, erfarer Berlingske Tidende.

Hvis forslaget vedtages, betyder det, at daginstitutionerne alligevel ikke skal spare de mindst 40 mio. kr., som hidtil har været kravet. Tilbage står dog fortsat besparelser på ca. 80 mio. kr. på blandt andet folkeskolerne.

Planen blev fremlagt, da de ledende politikere på Københavns Rådhus indledte de afgørende forhandlinger om kommunens budget for 2008, og samtidig med at københavnske forældre valfartede til krisemøder i en lang række af byens daginstitutioner.

Mange forældre har planlagt at protestere mod de annoncerede besparelser på 120 millioner kroner på børneområdet her til morgen, og flere vuggestuer og børnehaver vil blive blokeret.

»Jeg vil gerne gøre det helt klart, at vi lytter meget nøje til protesterne fra både pædagoger og forældre, og jeg går ind til forhandlingerne med en klar ambition om at få en fornuftigt og holdbar aftale hjem på børneområdet,« sagde SFs børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard umiddelbart inden, forhandlingerne gik i gang.

Ritt Bjerregaard ønskede inden mødet ikke at kommentere, om hun ville komme de vrede forældre til hjælp. Hun slog dog tirsdag aften i et skriftligt nyhedsbrev fast, at hun står på forældrene side, at hun glæder sig over københavnernes engagement i sagen – og at kun de færreste børn vil mærke besparelserne.
Og det følger hun altså ifølge Berlingske Tidendes oplysninger nu op på med tilbagetrækning af besparelser på mindt 40 mio. kr.

Intense forhandlinger
Med i den inderste forhandlingskreds er også de Radikales teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam, der gennem hele forhandlingsforløbet har dannet en alliance med Bo Asmus Kjeldgaard og SF med det formål at stå stærkest muligt over for Socialdemokraterne.

Og Bondam så i aftes positivt på udsigterne til et forlig, men han gentog samtidig sine krav om flere penge til bl.a. legepladser og cykelstier.

»Vi står med en række konkrete udfordringer, som jeg håber og forventer bliver løst tilfredsstillende,« sagde de Radikales leder på vej ind til budgetforhandlingerne.

Flere kilder på rådhuset beskrev i aftes stemningen mellem parterne som anspændt – bl.a. fordi udsigten til blokader har sat damp under forhandlingskedlerne. Og uden for rådhuset lød der i går skarpe advarsler til politikerne om ikke at forhaste budgettet igennem, inden blokaderne begynder i dag.

»Hvis hun (Ritt Bjerregaard, red.) vælger at gennemføre et budgetforlig uden at høre på os, vælger hun at kaste en håndgranat ind i et bål,« lød det bl.a. fra Jan Hoby fra Københavns største pædagogiske fagforening, LPS.

Ingen af de borgerlige partier var i går indkaldt til møder med Ritt Bjerregaard, og ifølge Klaus Bondam skal bl.a. Venstre ikke regne med at komme med i et forlig, hvis partiets leder, kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen, fastholder sit krav om skattelettelser.

»Vi er ikke indstillet på at medvirke til skattelettelser – det er helt sikkert,« fastslog Klaus Bondam.