Riskærs banemand efterforsker Tvind

Undersøger: Tvind-imperiet står nu over for Knud Haargaard, en efterforsker som er vant til at arbejde med de store tunge sager. Bag ham ligger domme mod Klaus Riskær Pedersen og en række sidegadevekselerere. Forude venter lange dage med mange dokumenter i Holstebro.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Portræt

Knud Haargaard er sat til for alvor at grave dybt i Tvinds økonomi.

Som ansvarlig leder af efterforskningen af Tvinds forvaltning af en humanitære fond skal han finde ud af, om beviserne mod fire sigtede Tvind-topfolk er så stærke, at de kan tiltales for skattesvig for 75 millioner kroner.

Knud Haargaard har arbejdet på sagen siden august 2000.

Selv mener han, at man skal være af en særlig tålmodig støbning for at kunne hive sig selv op til at efterforske den samme sag gennem flere år.

Sådan en mand må han være, for han har prøvet de store sager før.

Kan finde substansen

Gennem sine knap 11 år i Bagmandspolitiet og seks år i Politiets rejsehold har han ledet efterforskningen af bedrageri-sagen mod Klaus Riskær Pedersen og fået ham dømt.

Knud Haargaard har også ledet efterforskningen af en række såkaldte sidegadevekselerer og også et par selskabstømmere.

Mange med hårde domme til følge.

Netop nogle af de sager var afgørende for at Haargaard og hans team i dag sidder på Holstebro politistation og tygger sig gennem kassevis af dokumenter om Tvind.

»Han er garant for et godt solidt efterforskningsarbejde. Men hverken Knud Haargaard, jeg eller andre kan skabe en sag ud af ingenting. Der skal være en substans i det. Den har Knud Haargaard evnen til at finde frem. Der er også sager, der ikke er blevet til noget, men så er det fordi, der ingen substans er i dem,« siger Haargaards chef i Bagmandspolitiet, kriminalinspektør Jørn Gravesen.

Forfremmet

Chefen er faktisk så glad for ham, at Haargaard netop i dag bliver forfremmet til kriminalkommissær fra vice-ditto.

Konkrete domme er ikke noget succeskriterium for Knud Haargaards arbejde.

»Min opgave er at få belyst objektivt, hvad der er sket. Om min efterforskning viser, at de mennesker, der har været indvolveret ikke har gjort noget ulovligt, det kan jeg også stille mig tilfreds med. Det vigtigste er, at jeg belyser det,« siger den ny-udnævnte kriminalkommisær.

Knud Haargaard har arbejdet hos politiet i mere end 30 år. Senest knap 11 år i bagmandspolitiet, og før det i rejseholdet og i Københavns kriminalpoliti.