Ringe tillid til kosmetiske kirurger

Mens danske læger generelt nyder stor tillid i befolkningen, stoler kun 28 procent af danskerne på de kirurger, der retter på vores udseende. »Vi har et imageproblem,« erkender de kosmetiske kirurgers formand.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//252/252060/252060_original.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a><br> Fold sammen
Læs mere

At være læge i Danmark er omgærdet med stor respekt og tillid. Bare ikke, når det gælder de kirurger, der skal forskønne udseendet. Det viser en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende.

Mens 82 pct. af befolkningen har tillid til læger generelt, er det kun 28 pct., der udtrykker »meget stor« eller »stor« tillid til de kosmetiske kirurger. 52 pct. siger, at de har »mindre« eller »ringe« tillid til kosmetiske kirurger.

»Det er paradoksalt, at tilliden er så lav, når folk samtidig strømmer til klinikkerne. Men jeg er godt klar over, at vi har et imageproblem,« siger Per Bjerregaard, formand for Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi.

Ifølge Gallup-undersøgelsen er tilliden til forskønnelseskirurgerne næsten dobbelt så stor hos unge under 35 år, som den er hos ældre over 60 år. Også storbybefolkningen synes mere positiv end landbefolkningen. Selv blandt disse grupper, er der dog langt op til lægestandens generelle tillidsniveau, og det skyldes formentlig de voldsomt omtalte skandalesager i branchen, mener Per Bjerregaard:

»Hver gang, vi har en Jørn Ege-lignende sag, sættes hele branchen under pres. I virkeligheden er det ganske få navne, der dukker op igen og igen, men vi kan ikke selv hindre utilstrækkeligt uddannede folk i at ødelægge branchens renommé. Vi andre må bare udføre vores arbejde så godt som muligt, og vi støtter de nye initiativer fra Sundhedsstyrelsen, hvor man forsøger at begrænse, hvem der må lave hvilke indgreb,« siger Per Bjerregaard, der opfordrer patienter til kun at opsøge læger, der er medlem af et af de danske selskaber for plastisk eller kosmetisk kirurgi.

Urealistiske drømme
Gallup-undersøgelsen viser, at tilliden til de kosmetiske kirurger er væsentlig større hos folk, som har fået eller overvejer at få foretaget en kosmetisk operation. Kun 27 procent af denne gruppe udtrykker mistillid, og den andel kan ifølge Per Bjerregaard måske forklares med urealistiske drømme:

»Det største problem i den kosmetiske kirurgi er uopfyldte forventninger. Dét, folk ønsker, kan ikke altid lade sig gøre med forsvarlig kirurgi, og det kan være svært at formidle til patienterne,« siger han.

Formanden for Lægeforeningen, Jens Winther Jensen, glæder sig over, at mistilliden til de kosmetiske kirurger ikke smitter af på de andre faggrupper:

»Den store tillid er helt nødvendig for læge-patientforholdet. Der har været nogle meget offentlige sager, som har været med til at give et dårligt indtryk af den kosmetiske kirurgi. Det har fået politikerne til at stramme op på lovgivningen, men jeg er glad for, at befolkningen godt kan skelne,« siger han.