Ringe frugtbarhed kan nedarves fra far til søn

Opsigtsvækkende resultater fra ny forskning giver bestyrket mistanke om, at drenge kan arve deres fædres dårlige reproduktionsevne.

Nedsat frugtbarhed kan gives videre fra far til søn. Det kan i sidste ende blive virkelighed for en del af de tusindvis af drenge, der kommer til verden ved hjælp af mikroinsemination.

Resultater fra en ny ph.d.-afhandling, hvor man har undersøgt testosteronmængden hos tre måneder gamle drenge undfanget ved mikroinsemination, viser således, at der kan måles en lavere mængde testosteron hos en stor del af de drenge, som er skabt ved netop denne metode, også kaldet ICSI, end hos drenge der er undfanget naturligt eller ved den traditionelle reagensglasmetode IVF.

Den lavere mængde testosteron vidner ifølge afhandlingen om en nedsat testikelfunktion, som helt konkret kan betyde, at de celler i testiklen, der skal producere sædceller, ikke bliver modnet. I sidste ende kan det altså betyde, at drengen, når han bliver kønsmoden, risikerer at have en så dårlig sædkvalitet, at han ikke vil være i stand til at få børn uden hjælp i form af kunstig befrugtning.

»Vi ved generelt, at testosteron er af betydning for virilisering hos drengene, derfor er det da bekymrende, at drenge, der er kommet til verden på en særlig måde, har lavere testosteron i tre måneders alderen, fordi det potentielt set kan gøre, at de får en dårligere kønsudvikling og også kan være et signal om, at de som voksne vil have en dårligere testikelfunktion,« siger professor Anders Juul, der er klinikchef på Afdeling for vækst og reproduktion.

Miljøets rolle
Hidtil har man primært mistænkt miljøet for at være den store katalysator, når det kommer til misdannelser og forringet testikelfunktion, men det aktuelle fund af lavere testosteron hos denne gruppe drenge ændrer altså dette billede.

Produceres der ikke nok testosteron i fostertilværelsen, kan det desuden betyde, at testiklerne ikke falder på plads i pungen, og at urinrøret ender med at udmunde på undersiden af penis, også kaldet hypospadi.

I 2005 kom ca. 1,6 pct. af alle nyfødte i Danmark til verden ved hjælp af ICSI-metoden, der især anvendes, hvis manden har problemer med sædkvaliteten. Antallet af inseminationer stiger år for år.

Forskerne vil nu i første omgang følge udviklingen hos gruppen af drenge for at klarlægge, om de fortsat har dårligere sædkvalitet eller stadig har et lavere testosteron, når de bliver undersøgt om 20 år, fastslår Anders Juul.

Derudover ved man med sikekrhed, at to til fem pct. af drenge født ved mikroinsemination bliver født med en genetisk fejl, der nedarves direkte fra faderen.