Rigspolitiet vil købe 20 heste af »en særlig beskaffenhed« til at indfri DF-vision om et ridende politi

DF og regeringen afsatte sidste år 38 mio. kroner til at få hestene tilbage i ordensmagten, selv om hverken Rigspolitiet eller Københavns Politi mener, at det er en god idé.

Rigspolitiet har allerede købt fire heste og har planer om at købe yderligere 16 dyr til den nye ryttersektion, der bl.a. skal bruges til såkaldt »honorære opgaver«, som da regentparret – som på billedet – var på officielt besøg i Randers. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snart vil københavnere kunne høre vrinsk og klapren af hestehove mod brosten, når politiet patruljerer.

De beredne betjente vender tilbage, efter at Dansk Folkeparti sidste år satte et solidt aftryk på finansloven og øremærkede 38 mio. kroner fra 2018-21 til »reetablering af rytterisektion i dansk politi«. Det ridende politi skal bruges til »honorære opgaver samt patruljering i turistområder«, står der i aftalen om finansloven.

Heraf vil Rigspolitiet spendere omkring 1.300.000 kroner på 20 heste.

Det fremgår af et offentligt udbud udsendt af Rigspolitiet, som efterspørger »heste af en særlig beskaffenhed«. Dyrenes hovedaktivitet bliver »offentlig orden og sikkerhed«, og de skal »kunne fungere i og trives med opgaverne som politiheste«. Ifølge TV 2 Lorry har Rigspolitiet allerede købt fire heste, tre såkaldte Dansk Varmblod og en enkelt Oldenborg.

Selv om det ifølge politiet er både dyrt og unødvendigt med ridende politi, glæder retsordfører Peter Kofod fra Dansk Folkeparti sig over, at rytterisektionen snart er en realitet.

»Det er godt, det endelig kommer. Jeg glæder mig til at komme ud og besøge dem og se, hvordan det går,« siger han og tilføjer med henvisning til udbuddet, at det også er på høje tid, der sker noget.

Hvorfor bruge 38 mio. kroner på noget, som politiet hverken efterspørger eller anser for særligt brugbart?

»Vi skal huske på, at det er nye penge, vi tilfører politiet. Det er ikke noget, Rigspolitiet eller Københavns Politi skal finansiere selv. Men vi syntes, det var kedeligt, da Bødskov (tidligere justitsminister, S, red.) lukkede det ridende politi. Ud over at det så godt ud og skabte synlighed, så var lukningen også symbol på de år, hvor dansk politi bevægede sig i en forkert retning, hvor man skar ned i stedet for at styrke. I dag gør vi alt, vi kan, for at styrke politiet. Og når vi gav et valgløfte om at genindføre rytterisektionen, så skal det holdes,« siger Peter Kofod.

Heste? Nej tak

Betjente til hest har også tidligere været en del af det danske politikorps – mellem 1998 og 2012. Dengang blev det ridende politi sporadisk anvendt til bl.a. patruljering og overvågning ved fodboldkampe. Politihestene blev aldrig anvendt til at bekæmpe uroligheder, og hvis der var optræk til ballade ved en fodboldkamp, trak rytteriet sig tilbage.

I et notat fra 2016 forklarer Københavns Politi, at man ikke ønsker at få hestene tilbage i folden, fordi det ikke vil være »i overensstemmelse med en effektiv udnyttelse af ressourcer«, skriver Dagbladet Information.

Fordelene ved politihestene er ifølge notatet, at de er nemme at få øje på og har stor »attraktionsværdi«, når de patruljerer i turistområder som eksempelvis på Strøget.

Ulemperne er bl.a., at de ikke kan efterlades uden opsyn som en bil, driftsomkostningerne er høje, og de indebærer en risiko for ulykker.

I december sidste år gentog Københavns Politi meldingen om, at ordensmagten ikke ønsker rytteriet tilbage.