Rigspolitiet kigger indad efter bestikkelsessag

Seks personer, herunder en ledende ansat i Rigspolitiet, sidder varetægtsfængslet i en usædvanlig sag om bestikkelse. Hos et af de implicerede firmaer har koncernchefen kendt til sagen i et år.

Rejser til Dubai og Las Vegas, et sanseophold på et hotel i Præstø samt et sponsorat af travbanen i Nykøbing Falster er en del af en bestikkelsessagen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En højest usædvanlig sag om bestikkelse vækker bekymring hos Rigspolitiet, hvor én af de i alt seks varetægtsfængslede i sagen er ansat i en central stilling.

Personen har været tilknyttet Rigspolitiet igennem længere tid og er ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi sigtet for »passiv bestikkelse ved bl.a. at have taget imod rejser, hotelophold og forplejning«.

De formodede ulovligheder, som personen er mistænkt for, har dog angiveligt fundet sted, før vedkommende blev ansat i politiets øverste myndighed.

Alligevel har Rigspolitiet på baggrund af bestikkelsessagen fra Sydsjælland iværksat en »intern undersøgelse«, som »skal afklare, om der er foregået uregelmæssigheder i forbindelse med vedkommendes ansættelse i politiet«. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Rigspolitiet, hvor økonomidirektør Nikolaj Veje også understreger:

»Det er åbenlyst en sag, som vi betragter med meget stor alvor. Indtil der foreligger en afklaring af, hvad der er foregået, har Rigspolitiet ikke yderligere kommentarer.«

Den omfattende sag om bestikkelse af offentlige ansatte begyndte med en anmeldelse fra Region Sjælland til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som i samarbejde med Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK, også kendt som Bagmandspolitiet, red.) gik ind i sagen. Ulovlighederne har ifølge sigtelsen angiveligt fundet sted mellem 2007 og 2015. Natten til tirsdag blev 17 forskellige adresser på Sjælland ransaget, og 13 personer blev i den forbindelse anholdt. Seks af dem blev tirsdag fremstillet i et 14 timer langt grundlovsforhør ved Retten i Nykøbing Falster og blev efterfølgende varetægtsfængslet.

Den ansatte i Rigspolitiet samt en ansat i Region Sjælland blev sigtet for »passiv bestikkelse«, mens de fire andre varetægtsfængslede ifølge politiet er sigtet for »aktiv bestikkelse, dvs. for at yde bestikkelse til offentligt ansatte ved bl.a. at have stillet midler til rådighed for disse, som blev anvendt til private forhold, rejser og forplejning«.

De øvrige syv personer, som er mistænkt i sagen, blev løsladt efter afhøring, men politiet opretholder sigtelsen mod dem.

Dyre rejser og fuld forplejning

I Region Sjælland forklarer IT-direktør Per Buchwaldt, at han reagerede »inden for 24 timer«, efter mistanken om bestikkelse opstod.

»For tre uger siden modtog vi materiale, som har dannet grundlaget for vores anmeldelse. Det er selvfølgelig materiale, hvor det står relativt klart for os, at der er risiko for, at noget er foregået, som ikke burde være foregået. Materialet er meget konkret, men jeg kan ikke oplyse nærmere,« siger han.

Ifølge mistanken hos SØIK og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har medarbejdere fra Region Sjælland taget imod bestikkelse i form af rejser til blandt andet Dubai og USA og i den forbindelse fået betalt hotelophold med fuld forplejning. Derudover har nu sigtede ansatte fra de involverede firmaer oprettet en særlig konto, som 1,5 procent af virksomhedens indtægter fra offentlige aftaler med Region Sjælland er gået ind på.

Det drejer sig angiveligt om i alt ca. en million kroner. I løbet af de otte år, bestikkelsen formodes at have foregået i, har disse penge stået til rådighed for de implicerede offentlige ansatte.

»De små træskostørrelser«

Et af firmaerne er den norske IT-gigant Atea, hvor den danske bestyrelsesformand, Ib Kunøe, forklarer til Berlingske, at sagen kommer »som en bombe« for ham.

»Jeg ved ikke meget mere, end medierne gør. Sagen er eksploderet i hovedet på mig i går (tirsdag, red.), og vi er nu så småt ved at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen,« siger Ib Kunøe, der i samme ombæring maner til besindighed:

»Det er en million kroner. Og en million kroner over syv år … Så er vi altså nede i de små træskostørrelser.«

Den øverste koncernchef i Atea har dog tilsyneladende kendt til bestikkelsessagen siden efteråret 2014.

»Vi opdagede dele af disse forhold i efteråret 2014. Så har vi gjort det, vi troede var nok for at rydde op. Ingen af de hændelser, som knytter sig til 2015, er foregået i Atea,« siger Steinar Sønsteby til Computerworld.

Sjælden korruption

Ifølge statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra SØIK, som efterforsker den formodede bestikkelse, er der tale om »en ganske usædvanlig sag«:

»Det er bredere funderet end nogen af de andre meget sjældne sager om korruption i Danmark, som typisk drejer sig om enkeltpersoner, som måske har været for tæt på et enkelt firma. Her er der tale om en bredere personkreds, og det ser også ud til at være foregået over en længere årrække. Så det har en lidt anden karakter end de sager, vi traditionelt har set,« siger Morten Nielsen Jakobsen, som af hensyn til efterforskningen ikke vil kommentere yderligere på detaljerne i sagen.

Sagen er dog muligvis danmarkshistoriens største bestikkelsessag, vurderer Knut Gotfredsen, formand for interesseorganisa­tionen Transparancy International Danmark, der kæmper mod korruption og bestikkelse på verdensplan.

»Det er, så vidt jeg forstår, første gang, vi taler om en sigtelse efter straffelovens paragraf 122 og 144. De to paragraffer har aldrig været i brug før mod virksomheder i Danmark. Så på den måde er det danmarkshistoriens første store sag om egentlig bestikkelse,« siger han.