Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kontrollerne ved den dansk-svenske Grænse har ifølge Rigspolitiet ikke forhindret svenske bandekriminelle i at drage over Øresund for at begå voldelig kriminalitet i hovedstadsområdet. Det viser en aktindsigt i Rigspolitiets og PETs rådgivning i forbindelse med den seneste forlængelse af grænsekontrollerne, som Der Nordschleswiger har fået.
Det var ellers bekymringen for organiseret kriminalitet, der førte til, at den daværende socialdemokratiske regering i 2019 indførte midlertidige grænsekontroller mod Sverige og siden forlængede dem flere gange. Under Coronakrisen blev de yderligere skærpet.
I et brev til EU-Kommissionen begrunder daværende justitsminister Mattias Tesfaye (S) den seneste forlængelse fra 12. november med, at ’kriminelle mønstre mellem Danmark og Sverige’ udgør en trussel mod landets sikkerhed.
»Den Nationale enhed for Særlig Kriminalitet er bekendt med samarbejder mellem forskellige kriminelle netværk og organisationer med rødder i både Danmark og Sverige,« hedder det videre i skrivelsen.
Han peger desuden på de utallige voldelige episoder mellem forskellige grupper i det sydlige Sverige i første halvår af 2022.
Rigspolitiet skriver imidlertid i sin rådgivning, at kontrollerne ikke har forhindret skyderier i de københavnske gader, som har tilknytning til svenske bander.
»For så vidt angår trusselsbilledet i forhold til Sverige er det dog politiets vurdering, at den midlertidige grænsekontrol ikke har forhindret bandemedlemmers aktivitet på tværs af Øresund,« hedder det i dokumenterne.
»Derimod har den kontinuerlige ud veksling af efterretninger mellem dansk og svensk politi bidraget til en hurtig og kvalificeret understøttelse af efterforskninger, hvor svenske organiserede kriminelle har været involveret i kriminelle aktiviteter i Danmark, samt bidraget til operative tiltag i både Sverige og Danmark.«
Der Nordschleswiger hat bedt politiforskeren Adam Diderichens fra Syddansk Universitet om at vurdere dokumenterne fra aktindsigten og begrundelsen for forlængelsen både mod Sverige og mod Tyskland. Han hat bidt mærke i netop den sætning.
»Det er imidlertid interessant, at politiet tager en række forbehold,« skiver han i sin vurdering.
Et andet sted i aktindsigten hedder det, at Rigspolitiet ikke er i besiddelse af data, der ’kan beskrive effekten af den kriminalitetsforebyggende midlertidige grænsekontrol mod Sverige’.
Ifølge Rigspolitiet gennemføres kontrollerne en til to gange om ugen ved Øresundsbroen samt ved Færgeovergangene. Ved den dansk-tyske grænser bevogter politiet permanent fire af de 13 overgange. Sverige kontrollerer ligeledes overgangene mod Danmark, og den svenske regering planlægger en skærpelse af kontrollerne. De tyske myndigheder kontrollerer ikke ved overgangene til Danmark.