Rigspolitiet: Der er ikke flere krysantemumbomber end normalt

Et flertal i Folketinget vil give frit lejde, så folk kan aflevere farlige krysantemumbomber uden at få en bøde. Rigspolitiet fastholder modstand mod forslaget og pointerer, at der ikke er et ekstraordinært stort problem med krysantemumbomber i år.

Foto: David Leth Williams. Nytårsaften 2014 på Rådhuspladsen i København.
Læs mere
Fold sammen

Selvom medierne siden nytår har været fyldt med historier om krysantemumbomber, der er blevet fundet i parker, på en genbrugsstation og senest ved en børnehave, udgør det ulovlige fyrværkeri ikke et større problem end normalt, lyder det fra Rigspolitiet.

»Vi finder jo de her krysantemumbomber hvert år, og dermed er det ikke en ekstraordinær situation i år i forhold til, hvad vi har set tidligere. Følgerne har været særligt fatale i år, men vi har ikke grund til at tro, at der skulle være mere ulovligt eller farligere fyrværkeri i omløb i år,« siger kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen fra Rigspolitiet.

Han henviser til de to ulykker med krysantemumbomber, der nytårsaften dræbte tre mænd og kvæstede to.

Et flertal uden om regeringen bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og SF vil give frit lejde til at aflevere krysantemumbomber. Adspurgt om flertallet giver anledning til at genoverveje at indføre et midlertidigt frit lejde, lyder svaret fra Thomas Kristensen:

»Nej, det gør det ikke umiddelbart, for vi følger situationen og foretager en faglig vurdering ud fra det. Vores holdning er, som den hele tiden har været. Vi er jo sat til at håndhæve den lovgivning, der er, og det er altså strafbart at være i besiddelse af de her ting. Vi genovervejer løbende, men vi mener stadig, at der er mere, der taler imod end for frit lejde.«

Venstre opfordrer justitsminister Mette Frederiksen (S) til at anbefale Rigspolitiet at give frit lejde. Men i Justitsministeriet henviser man til, at justitsministeren er på juleferie og derfor ikke kan svare.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), har til gengæld taget afstand fra idéen om frit lejde.