Rigspolitichef om terrorangreb: Det er meget ulykkeligt

Skudepisoderne i København er dybt ulykkelige, fastslår chefen for Rigspolitiet, Jens Henrik Højbjerg, der forsikrer om, at man arbejder på højtryk for at genskabe sikkerheden og trygheden rundt omkring.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang efter de to skudangreb i København, der har kostet to civile mennesker livet og såret fem betjente, kommenterer rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg nu weekendens dramatiske begivenheder.

Han kalder ikke overraskende situationen for »alvorlig« og forsikrer samtidig om, at politiet arbejder på højtryk for at genskabe trygheden og sikkerheden i hovedstaden.

»Gårsdagens og nattens attentater efterforskes som terroranslag. Det er en meget alvorlig situation, og politiet arbejder hårdt og målrettet på at sikre befolkningens tryghed og sikkerhed,« lyder det fra Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.

Rigspolitichefen anerkender samtidig, at angrebene har ramt det danske samfund på tryghedsfølelsen.

»Jeg vil gerne udtrykke min dybeste medfølelse med de to dræbte og deres pårørende. Det er meget ulykkeligt, og det berører os alle. Vores samfund er jo kendetegnet ved en meget høj tryghedsfølelse og tillid, og det er tragisk, at de to attentater betyder, at vi alle sammen lige nu er ramt på vores tryghedsfølelse,« siger han.

Ved begge angreb stod betjente for skud, da gerningsmanden åbnede ild. Ved Krudttønden på Østerbro blev to betjente fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og en politibetjent såret lørdag, mens to betjente blev såret ved angrebet natten til søndag i Krystalgade. Og det gør indtryk, siger Jens Henrik Højbjerg.

»Det berører mig naturligvis også dybt, at der er fem sårede politifolk. Mine tanker går til dem og deres familier. Alle landets politikredse er i forhøjet beredskab og bidrager til at få løst de opgaver, der er i forbindelse med de alvorlige hændelser,« lyder det i meddelelsen.

Siden terroranslagene i Frankrig og det afværgede angreb i Belgien sidste måned har de danske politikredse meddelt, at man har øget beredskabet. Og den øvelse har været givet godt ud, lyder det fra rigspolitichefen.

»Vi har siden terroranslagene i Frankrig og Belgien haft et øget beredskabsniveau, og derfor har vi været i stand til at handle hurtigt i forhold til de to attentater,« siger han.

Af meddelelsen fremgår det også, at hovedstaden har fået ekstra bemanding fra landets øvrige politikredse, og at man er i tæt og løbende kontakt med politimyndighederne i vores nabolande.