Rigspolitichef afviser pure at have brudt loven bevidst

Ifølge Ekstra Bladet støtter Socialdemokratiet en uvildig undersøgelse af politiets arbejde i mink-forløbet.

Regeringspartiet støtter op om en uvildig undersøgelse af rigspolitichef Thorkild Fogde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet bakker op om en uvildig undersøgelse af mink-forløbet, der har ført til Mogens Jensens afgang som fødevareminister. Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) ifølge Ekstra Bladet.

Udmeldingen kommer, efter at flere partier i Folketinget har krævet en uvildig undersøgelse. Det spørgsmål behandles i Udvalget for forretningsordenen.

Her er der fra blå blok ønske om at få afklaret statsministerens ansvar i sagen. Derudover er der også kommet yderligere fokus på Rigspolitiets ageren.

Flere partier vil gerne have belyst, hvordan det kunne ske, at politibetjente var instrueret i at ringe til minkavlere med raske dyr og presse på for at få dem til at aflive dem, selv om lovgrundlaget ikke var på plads.

Det skete, selv om Rigspolitiet ifølge en redegørelse om sagen var orienteret om, at der manglede lovhjemmel for aflivningerne.

Rigspolitichef Thorkild Fogde siger i en pressemeddelelse, at han ikke har set eller godkendt det talepapir til betjente, der pressede minkavlere til at aflive mink:

»Rigspolitiets politiområde i Ejby, hvorunder Den Nationale Operative Stab (NOST) hører, har ledet en lang række myndighedsindsatser under hele coronakrisen. Ofte under et meget stort tidspres og med opgaver, som var nye og ikke naturligt falder ind under politiets arbejdsområder. I den forbindelse er der udstedt mange hundrede actioncards til politiets medarbejdere om vidt forskellige spørgsmål, herunder det nu omdiskuterede actioncard til medarbejdere, som har ydet call-center bistand til Fødevarestyrelsen i minksagen. Jeg har hverken set eller godkendt det pågældende actioncard, og jeg har ikke deltaget i udarbejdelsen eller anvendelsen af det. Det er sædvanlig praksis i en organisation af Rigspolitiets størrelse. De telefoniske kontakter, som er omtalt i redegørelsen, er heller ikke gået via mig. Coronakrisen har givet politiet mange nye opgaver, og der er begået fejl. Men en påstand om, at jeg bevidst skulle have tilsidesat loven, har intet på sig,« siger Thorkild Fogde i pressemeddelsen.

/ritzau/