Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Professor Niels Høiby, der også er politiker i Region Hovedstaden, er på vej til at blive presset ud af sit job som læge gennem flere årtier på Rigshospitalet, hvor han bl.a. har høstet stor anerkendelse for sin indsats for patienter med cystisk fibrose.
I stedet er han blevet tilbudt en forskerstilling på fuldtid på Panuminstituttet, så han alene skal forske og ikke længere skal være involveret i behandlingen af patienter på klinisk mikrobiologisk afdeling på Rigshospitalet, hvilket han opfatter som en »forvisning« og et forsøg på at »slippe af med mig«.
»De taler om, at de vil indlede et generationsskifte. Men det er en eufemisme for, at de gerne vil af med mig. De kan jo ikke fyre mig på grund af alder, og i øvrigt er jeg også frisk, i knaldgod form og fungerer stadig rigtigt godt på den afdeling, jeg selv har været med til at bygge op. Det er et meget ubehageligt, kafka-agtigt forløb,« siger Niels Høiby, der også har siddet i Folketinget i en periode for Liberal Alliance.
»Tilbuddet« om et jobskifte falder sammen med, at Niels Høiby i regionsrådet har været med til at bremse et spareforslag fra direktionen på Rigshospitalet, som ønskede at lukke ernæringsenheden, der bl.a. rådgiver børn med cystisk fibrose og andre livstruende sygdomme om, hvilken kost de skal indtage.
Tilsvarende har Niels Høiby haft stillet spørgsmål til en række andre emner og dispositioner på Rigshospitalet - f.eks om administrative funktioner og antallet af informations-medarbejdere - i forbindelse med den budget-procedure, der har været omkring en omfattende sparerunde, som nu skal gennemføres i Region Hovedstaden.
Det kan ifølge Niels Høiby have skabt irritation i ledelsen på Rigshospitalet og have været en medvirkende faktor til, at man nu ønsker at flytte ham. I hvertfald fik han dagen, efter at aftalen om budgettet i regionen var indgået, en mail fra direktionen i en »ubehagelig tone«, hvor man meddelte, at man havde tænkt sig at gennemføre flytningen, uanset hvad han mente om det, oplyser han.
»Det var som om, at man gerne så, at jeg også repræsenterede min arbejdsgiver i regionsrådet. Men det kan man jo ikke, hvis man skal bevare sin integritet som politiker. Jeg er valgt som politiker, og dér repræsenterer jeg vælgerne og mit parti,« siger Niels Høiby.
Konkret har Niels Høiby fået stillet i udsigt, at han kan fortsætte som forsker på Panum-instituttet til den løn, han har nu. Han ønsker dog ikke kun at forske, men vil fortsat gerne indgå i arbejdet med patienterne og dagligdagen på afdelingen på Rigshospitalet.
»Jeg har forsket rigtigt meget og gør det gerne fortsat. Men i bund og grund er det læge, jeg gerne vil være, så jeg kan være med til at hjælpe og behandle syge mennesker. Det er også svært at lave forskning, hvis jeg ikke længere kan komme på Righospitalet, hvor patienterne er,« siger Niels Høiby.
Berlingske har kontaktet Rigshospitalet for at få en kommentar til sagen. Men herfra er beskeden, at når det handler om ansættelsesforhold, er det en personalesag. Og personalesager diskuterer Rigshospitalet som offentlig virksomhed ikke åbent i medierne.
Kolleger på afdelingen har i en mail givet udtryk for, at de ville være umådeligt kede af, hvis deres samarbejde med Høiby - både klinisk og forskningsmæssigt - pludseligt skulle ophøre.
Cystisk Fibrose Foreningen bakker ligeledes op om kollegernes støtteskrivelse og har i et brev til Høiby, at han med sin forskning og resultater har »stor og afgørende betydning for god behandling af cystisk fibrose i Danmark og store dele af verden«.