Rigshospitalet meldt til politiet for svigt ved meningitis-dødsfald

Styrelsen for Patientsikkerhed har meldt medarbejder på Rigshospitalet til politiet for ikke at indberette »mistænkeligt« dødsfald. Ekspertanalyse retter hård kritik mod akutsystemet i Region Hovedstaden.

Styrelsen for Patientsikkerhed har meldt en medarbejder på Rigshospitalet til politiet for ikke at indberette ”mistænkeligt” dødsfald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigshospitalet anklages nu for svigt i en tragisk sag, hvor en ung mand endte med at dø af meningitis, fordi medarbejdere i sundhedsvæsenet i Region Hovedstaden reagerede forkert og for sent på symptomerne på den frygtede sygdom.

Rigshospitalet undlod at indberette sagen som et mistænkeligt dødsfald til politiet, og det har nu ført til, at Styrelsen for Patientsikkerhed har skredet til at politianmelde Rigshospitalet for at have overtrådt sundhedslovens regler om at indberette det til politiet, når dødsfaldet kan være en følge af f.eks. fejl eller forsømmelse.

Dét fremgår af en orientering til sundhedsudvalget i Region Hovedstaden i forbindelse med en ekspert-analyse af forløbene ved en række meningitis-dødsfald, hvor der i det hele taget rettes en sønderlemmende kritik af den indsats, som læger og andre sundhedsprofessionelle i regionen ydede i de pågældende tilfælde.

Ifølge formanden for sundhedsudvalget, Karin Friis Bach (R), skyldes politianmeldelsen, at dødsfaldet blev indberettet til registre som en »naturlig« død, men at Rigshospitalet på det tidspunkt efter styrelsens opfattelse skulle have taget kontakt til politiet med henblik på et retslægeligt syn, fordi der muligvis kunne være sket nogle fejl tidligere i forløbet og andre steder i systemet.

»Det er en svær sag. Hvis der er mistanke om noget kriminelt, er det åbenlyst, at det skal indberettes til politiet, mens det kan være vanskeligt at vurdere, om der er tale om fejl eller forsømmelser, som det måske handler om hér. Men det kan godt være, at dødsfaldet ikke er indberettet korrekt. Oven i alt det andet er det beklageligt, hvis det er tilfældet,« siger Karin Friis Bach.

De seneste par år er tre unge mænd i hovedstadsområdet døde af meningitis efter forløb, hvor akutsystemet i Region Hovedstaden – 1813 akut-telefonen og flere akutmodtagelser – er blevet hårdt kritiseret for ikke at få patienterne diagnosticeret og behandlet i tide.

I to af tilfældene blev patienterne transporteret til Rigshospitalet og behandlet hér i den sidste fase af forløbet, før de døde. Det er usikkert, hvilket af de to dødsfald der har ført til politianmeldelsen.

Politianmeldelsen kommer på et tidspunkt, hvor myndighederne har skærpet kursen mod læger og andre sundhedspersoner, som ikke vurderes at have handlet korrekt.

Det har ført til en betydelig stigning i antallet af sager, hvor medarbejdere i sundhedsvæsenet får frataget autorisationen eller havner i et offentligt tilgængeligt register, fordi de sættes under skærpet tilsyn eller får indskrænket deres ret til eksempelvis at udskrive medicin, ligesom Styrelsen for Patientsikkerhed  i flere tilfælde har valgt at politianmelde sundhedspersoner.

Den mere bidske kurs skaber frustrationer blandt læger, og der spores også skepsis over for politianmeldelsen mod Rigshospitalet.

I den pågældende sag var der således ingen tvivl om, at den unge mand var død af meningitis.

Derimod var det ikke indlysende, at der kunne være sket fejl i forløbet, og det vil blive kompliceret og »giftigt«, hvis lægerne på Rigshospitalet også skal til at vurdere, om der kan have været fejl og forsømmelser hos kolleger i behandlingsforløbet forud for, at patienten kom ind på Riget, lyder en vurdering.

Styrelsen for Patientsikkerhed ønsker ikke at kommentere politianmeldelsen, mens pressechef på Rigshospitalet Marianne Uldall bekræfter, at en medarbejder er meldt til politiet.

»Den sag efterforskes af politiet, og da der også er tale om en personalesag i forhold til den pågældende medarbejder, har vi ikke mere at tilføje,« siger hun.

Politianmeldelsen mod Rigshospitalet er en af flere konsekvenser i forhold til de tre meningitis-dødsfald, som har været med til at sætte fingeren på en række ømme punkter i akutindsatsen i Region Hovedstaden.

Regionen har haft en ekspertgruppe til at se på, hvad der gik galt, og hvad der kan gøres for at reducere risikoen for dødsfald af meningitis og meningokoksygdom. Og i en ny rapport retter gruppen, der også har haft deltagelse af pårørende til de afdøde drenge, en meget hård kritik mod indsatsen i de konkrete forløb og akutsystemet i det hele taget.

Blandt andet konkluderes det, at der hos nogle sundhedsprofessionelle var en »utilstrækkelig viden om meningitis og meningokoksygdom«, og at sundhedsprofessionelle ligeledes »manglede at inddrage patienter og pårørendes viden«.

Der var en »barriere« for at få udført relevante prøver og et »utilstrækkeligt teamsamarbejde« blandt sundhedsprofessionelle, hvor man låste sig fast på et forkert symptom – såkaldt fixation – og ikke fik inddraget andre vurderinger.

Desuden blev nogle patienter sendt for tidligt hjem, nogle gange midt om natten, før der forelå resultater på prøvesvar, konkluderes det.

»Det er alvorlige og bekymrende ting, man har fundet frem til i analysen. Sådan burde det jo ikke være, og man kan godt frygte, at der også er en bredere problemstilling, som gør det nødvendigt at få en ny måde at arbejde på, også i forhold til andre kritiske sygdomme,« siger Karin Friis Bach.

Analysen fører nu til, at Region Hovedstaden sætter gang i en række handleplaner for at forbedre behandlingen af meningitis. Blandt andet etableres der et »læringskoncept« om meningitis og meningokoksygdom for at øge viden om disse sygdomme blandt sundhedsprofessionelle på Region Hovedstadens hospitaler og Akuttelefonen 1813.

Der lægges også op til at indføre systematisk simulationstræning af alle ansatte i akutmodtagelser i »samarbejde og kommunikation«.