Rigsadvokat: Advokater bør være mere aktive

I flere sager om fængsling har anklagemyndigheden lidt nederlag i Højesteret. Nu er linjen lagt, siger rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen.

Rigsadvokaten ser ikke noget behov for, at Højesteret fremover oftere kommer på banen og vurderer, om varetægtsfængsling af sigtede er nødvendig.

Det har nogle advokater ellers sat på ønskesedlen, efter at landets øverste domstol i sagerne om Ungdomshuset i København i fire tilfælde har ændret fængsling til løsladelse.

- Vi sidder ikke med et billede af, at der er skævheder. Hvis forsvarerne mener det, må de udvælge nogle gode sager og søge Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe dem for Højesteret, siger rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen.

I alt har Højesteret taget stilling til landsrettens varetægtsfængsling af 13 personer, som blev sigtet i forbindelse med Ungdomshuset. I fire tilfælde blev fængsling underkendt. Andelen af "forkerte" fængslinger er altså forholdsvist stort.

- De knytter sig til et usædvanligt emne, og nu har Højesteret altså lagt en linje i sager om optøjer. Den vil være retningsgivende fremover, men det kalder ikke på initiativer fra vores side bortset fra, at vi har orienteret politi og anklagemyndighed, siger rigsadvokaten.

/ritzau/