Rigets portører strejker

Rigshospitalet er uden portører. De nedlagde mandag middag arbejdet på grund af en strid med Danske Regioner.

Striden, der har stået på i næsten ni måneder, kulminerede, da Regionerne ikke længere ønskede at forhandle med portørernes tillidsfolk.

Ifølge portørernes fællestillidsmand Jens Anker er det »absolut sandsynligt«, at strejken fortsætter i morgen, hvor der igen holdes fagligt møde kl. 8.

Regionernes krav til portørerne er, at de skal have overenskomst under FOA i stedet for som hidtil Lager, Post og Servicemedarbejdernes Forbund (LPSF).

Portørerne på Riget, der som de eneste i Danmark ikke er organiseret i FOA, er imidlertid utilfredse med, at de ikke selv kan vælge deres forbund.

»Vi føler os generelt godt repræsenteret, hvor vi er nu,« siger Jens Anker, som mener, at Regionerne har fået sagen til at gå i hårdknude ved at afvise at forhandle med de valgte tillidsrepræsentanter.

Regionerne, der har haft ansvaret for sygehusene siden 1. januar, mener på deres side, at den nuværende ordning, hvor Rigshospitalets portører har anden fagforening, giver for mange forskellige overenskomster at administrere.

Jens Anker mener ikke, at det er rigtigt. Men først og fremmest fremhæver han den frie valgret som portørernes vigtigste argument.

Sagen er nu landet i Arbejdsretten, hvorfra man risikerer at vente længe på en afgørelse.

I mellemtiden er der ikke udsigt til forhandling mellem parterne.

Portørerne tager tirsdag morgen stilling til, om de vil fortsætte strejken.