Rig onkel søges til milliondyr cykelparkering ved Hovedbanegården

Et nyt smukt projekt til cykelparkering over banegraven ud for Hovedbanegården kræver en rig onkel eller investor med sans for praktisk skønhed.

Cykelparkering ved Københavns Hovedbanegård. Fold sammen
Læs mere
Foto: Juul Frost Arkitekter, Moe/Tetra

Når metroens Cityring åbner i 2019, bliver Københavns Hovedbanegård landets travleste station. I følge Trafikstyrelsen vil ca. 180.000 passagerer i 2027 benytte Hovedbanegården. Det er cirka dobbelt så mange som i dag. I dag er der plads til 2.000 cykler i stativerne uden for Hovedbanegården. Det vil stige til 6.000-7.000.

For at imødekomme det stigende pres fra de tohjulede har Københavns Kommune bestilt et såkaldt scenariekatalog, med idéer til løsning på cykelparkering ved bl.a. Københavns Hovedbanegård.

Blandt projekterne er den smukt udtænkte »Cykelring« (se billedet i toppen af artiklen), der er hævet over banegraven foran Hoveddbanegården. Den vil få plads til 700 cykler og imødekomme kravet om, at banegraven skal være åben for at give banetunnellerne ventilation.

Forslagene med inspiration til politikerne er lavet af et hold ingeniører og arkitekter fra Gehl Architects, MOE Tetraplan og Juul Frost Arkitekter. Idékataloget indeholder også forslag til f.eks. cykelparkeringskælder under Bernstorffsgade i tre etager.

Der er blot en hage ved cykelparkerings-projekterne i kataloget. De er dyre. »Cykelhjulet« fordi det er dyrt at bygge en løsning i højden. De fremlagte projekter vil koste mellem 16 mio. kr. til over 460 mio. kr.

»Cykelhjulet« vil koste 72-90 mio. kr. at realisere, og det er ikke noget selv en cykelglad teknik- og miljøborgmester synes om.

Morten Kabell (Ø):

»Cykelringen er et flot projekt, men det løser ikke for alvor vores problem, og jeg kommer ikke til at kæmpe for at gøre så dyr en løsning til virkelighed. De penge kan vi bruge bedre. F.eks. til at tage hånd om udsatte personer og bedre folkeskoler. Så skal Hovedbanegården have sådan en løsning, må finansieringen komme udefra.«