Ridderfan nu selv ridder

Filminstruktøren Peter Flinth, TV-aktuel med serien om tempelridderen Arn, blandt de danskere, der blev dekoreret fredag..

Foto: Liselotte Sabroe

51 danskere fik i dag i anledning af Dronningens fødselsdag en synlig hæder til at hænge på brystet, heraf 40 som førstegangsdekorerede, mens de øvrige steg i graderne.

Blandt de sidstnævnte er fløjtespilleren Michala Petri, der fik Ridderkorset af 1. grad. Hun skulle være fløjet til Wien i går morges, og benyttede den tvungne aflysning til at følge så meget som muligt med i fødselsdagsfestlighederne på TV.

»Jeg betragter det som en anerkendelse og det bliver jeg altid meget glad for. Jeg er en stor beundrer af Dronningen, og synes at det danske kongehus er et eksempel på, at form og indhold går op i en højere helhed,« siger Michala Petri, der skulle hente den ene datter fra lejrskole og køre den anden til skolefest, så fejringen bliver udsat lidt.

Arbejdet med Dronningen

Blandt de nye riddere er filminstruktøren Peter Flinth, der har arbejdet sammen med Dronningen om »De vilde svaner« - hvis producent, fotograf Jacob Jørgensen blev Ridder af 1. grad - og som er TV-aktuel med serien om tempelridderen Arn:

»Det er en meget stor ære og glæde, specielt fordi jeg har en forkærlighed for riddere! Jeg har haft meget stor fornøjelse ved at arbejde tæt sammen med Dronningen om »De vilde svaner«, og jeg er fuld af beundring for hendes kreativitet og energi.« siger Peter Flinth, der fejrede foråret, fødselsdagen og Ridderkorset sammen med andre filminstruktører i aftes.

Sønnen måtte åbne brevet

Der var også et Ridderkors til geologiprofessoren Minik Rosing, der i øjeblikket befinder sig på Stanford University i Californien.

»Min søn Frederik var alene hjemme da brevet fra hoffet kom. Han ringede over til mig og fik besked på at åbne det,« fortalte Minik Rosing, der er meget glad for anerkendelsen.

»Den skal fejres med gode forskerkolleger i aften,« siger han.

Dr. phil. Ole Crumlin-Pedersen, tidligere leder af Vikingeskibshallen og det marinarkæologiske forskningscenter i Roskilde, repræsenterer en af dronning Margrethes helt store interesser.

»Jeg har haft Dronningen på besøg på flere udgravninger, og er meget glad for anerkendelsen,« siger Ole Crumlin-Pedersen, der i øjeblikket er rekonvalecent og derfor ikke har de store kræfter til at fejre Ridderkorset, men som har fulgt med i festlighederne.

Også den meget produktive og meget prisbelønnede forfatter Svend Åge Madsen er glad for sit Ridderkors.

»Man sætter jo altid pris på at blive anerkendt, også når det f.eks. er boghandlerne, der sætter pris på én,« siger Svend Åge Madsen, der er medlem af Det Danske Akademi