Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Vestre Landsret har fredag afgjort, at det er i orden, at medlemmer af Det Faglige Hus ikke får lige så mange penge udbetalt, når de er sygemeldt, som medlemmer af fagforeningen 3F gør.
Dommen betyder, at kolleger med samme arbejdsgiver og job ikke kan forvente ens rettigheder, hvis de er organiseret i forskellige fagforeninger.
»Vi er meget tilfredse med dommen fra Landsretten. Det kommer ikke bag på os, at det er fuldt ud lovligt, at der er visse bestemmelser i overenskomsten, som kun vores medlemmer har glæde af,« siger Peter Andersen, forhandlingssekretær i 3Fs Industrigruppe, til fagbladet 3F.
Sagen drejer sig om to medlemmer af Det Faglige Hus, der tidligere var ansat hos en emballagevirksomhed. De blev ifølge fagbladet 3F pålagt at tilbagebetale noget af den løn, de havde fået udbetalt under en sygemelding.
Arbejdsgiveren henviste til, at kun medlemmer hos 3F og HK/Privat havde krav på at få supplerende sygehjælp ud over sygedagpenge. Det fik Det Faglige Hus til at trække DI i retten.
Vestre Landsret afviste anklagerne og fastslog, at de to medarbejdere ikke var berettigede til supplerende hjælp, ligesom overenskomsten ikke strider mod lovgivningen. Virksomhedens krav om tilbagebetaling fandt retten dog urimelig.
LO glæder sig over afgørelsen.
»Det glæder mig, at Vestre Landsret bekræfter det, vi hele tiden har vidst. Nemlig at de aftaler, der laves mellem lønmodtagerne og arbejdsgiverne, er fuldt lovlige. Det er grundlaget for hele det danske arbejdsmarked, at lønmodtagere og arbejdsgivere kan indgå overenskomster,« siger LOs næstformand, Lizette Risgaard, i en pressemeddelelse.
Mikael Marstal, der er chefadvokat i Det Faglige Hus, kalder dommen diskriminerende.
»Vi mener, at det er et problem, at man siger til den ene medarbejder, at du kan få fuld løn, hvis du bliver syg, og siger til den anden medarbejder, at det kan du ikke få. Vi synes ikke, man skal straffe de enkelte lønmodtagere ude på arbejdspladserne, som bare vælger at være medlem et andet sted,« siger han til DR.
Det Faglige Hus anker nu sagen til Højesteret.