Retssagen starter i dag: Præst fra Tømmerup havde sex med syv unge

En 47-årig vestsjællandsk præst er tiltalt for at have krænket børn og unge i præsteboligen. Han har siddet fængslet siden juni 2016. Sagen begynder mandag.

En 47-årig præst er blevet tiltalt for at have krænket 12 unge på forskellig vis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Free/Colourbox./arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være trygt og tillidsskabende at gå i kirke. Men den tillid er en præst fra Tømmerup ved Kalundborg tiltalt for have udnyttet til at have sex med syv børn og unge i alderen 12-17 år.

En af de forurettede drenge lå angiveligt og sov i præstens seng, da det seksuelle overgreb stod på. Andre drenge var ifølge anklagen påvirket af alkohol, som den 47-årige præst havde hældt på dem.

Børnene var blandt andet betroet til ham til konfirmationsforberedelse, hvorfor der ifølge anklageskriftet er tale om udnyttelse af psykisk overlegenhed og misbrug af stilling.

I alt er den vestsjællandske præst tiltalt for 30 forhold i sagen, der mandag indledes ved Retten i Holbæk.

Seks drenge og en pige skal præsten have haft samleje med i hans præstebolig igennem en tiårig periode frem til hans anholdelse i maj sidste år.

Dengang fandt politiet mindst 397 børnepornografiske billeder samt 33 videoer i præsteboligen i Tømmerup - heriblandt optagelser af flere af hans seksuelle overgreb.

Den 47-årige præst er også tiltalt for at have lokket fem mindreårige drenge til at blotte sig foran ham på Skype og Snapchat. Drengene, hvor nogle fortsat er uidentificeret, fandt han ved at udgive sig for at være en pige på de sociale medier.

Under retssagen, der forventes at strække sig over ti retsmøder, vil alle identificerede børn og unge vidne, oplyser anklager Anja Liin til TV2 Øst.

Flere af dem har medvirket i P1-dokumentarserien »Man stoler vel på præsten«. Her husker præstens tidligere konfirmander tilbage på præstegården som en uofficiel ungdomsklub, hvor det var almindeligt, at man blev og sov hos præsten - ofte i samme seng.

Manden havde i kraft af ungdomsklubben opnået en form for gudestatus hos børnene, hvor flere kaldte ham »den almægtige præst«.

»Hans måde at tale på var så forblændende. Han havde en utrolig evne til at fange os alle sammen,« har en af præstens tidligere konfirmander udtalt til DR.

Og det er netop denne psykiske overlegenhed, som præsten nu er tiltalt for at have udnyttet til at tiltvinge sig sex med de unge.

Præsten har siddet varetægtsfængslet siden 23. juni sidste år. Mandens forsvarer, Ulrik Sjølin Pedersen, ønsker ikke at oplyse, hvordan hans klient forholder til sig tiltalerne.

Præsten har dog tidligere erkendt at have krænket en ung pige seksuelt.

/ritzau/