Retssag om omstridt bog bag lukkede døre

Pressen er mødt talstærkt op for at følge afgørelsen om den omstridte jægersoldats bog. Dommeren har netop besluttet, at sagen skal foregå bag lukkede døre.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ikke meget at komme efter for det massive presseopbud foran Fogedretten i Københavns Byret torsdag formiddag.

Dommeren besluttede, at sagen om udgivelsen af den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bog - som Forsvaret ønsker at nedlægge forbud mod - skal foregå bag lukkede døre.

Og inden hun kom til den afgørelse, besluttede hun, at forhandlingen om dørlukningen også skulle foregå bag lukkede døre.

Det var hensynet til statens forhold til fremmede magter, der vejede tungt nok til at bære en dobbelt dørlukning, lød det fra dommeren, da hun sendte pressen og forfatteren selv, Thomas Rathsack, ud at det lille retslokale.

Manual til Taliban?
Forsvarskommandoen, der i Fogedretten er repræsenteret af Kammeradvokaten, havde på forhånd begæret om lukkede døre for offentligheden.

- Den videre drøftelse af sagen kræver en konkret gennemgang af, hvad der er galt med bogen, heriblandt konkrete passager. Hvis vi skal have en læsegennemgang af bogen, vil det være en direkte manual til Taliban og andre, der vil os det ondt, lød argumentet fra advokat Peter Biering fra Kammeradvokaten.

Forlagets modargument var, at bogen allerede er lagt ud på internettet, og at hundredetusindvis af mennesker har læst den, efter at Politiken onsdag besluttede at trykke et særtillæg med bogen i 124.000 eksemplarer.

Fem forklaringer
Også de fremmødte medlemmer af pressen protesterede mod dørlukningen, men Fogedrettens dommer valgte altså alligevel at følge Forsvarets begæring.

Det forventes, at forhandlingerne kommer til at vare det meste af dagen, for parterne har indkaldt sammenlagt fem personer, der skal afgive forklaring, heriblandt forfatter Thomas Rathsack selv.

Også den tidligere chef for Jægerkorpset Poul Dahl er indkaldt af forlaget bag bogen. Han udtalte, inden sagen gik i gang, at han har svært ved at se, hvordan indholdet i bogen kan bringe rigets sikkerhed i fare.

Berlingske.dk følger sagen ...