Retspræsident efter omstridt terrordom: Politikerne skal ikke blande sig

En lang række politikere har efter dommen mod Sam Mansour beklaget sig over rettens afgørelsen. Det er uskik, fastslår præsidenten for Retten på Frederiksberg.

Torsdag blev Sam Manosur for anden gang dømt for at opfordre til terror. Dansk-marokkaneren fik fire års fængsel, men retten fandt ikke, at han skal fratages sit danske statsborgerskab eller udvises efter endt afsoning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg håber inderligt, at Sam Mansour (boghandleren fra Brønshøj) får frataget sit danske statsborgerskab og bliver udvist.«

Sådan skrev Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), på sin Facebook-side, kort inden der torsdag faldt dom i sagen om den 54-årige Sam Mansour, der blev dømt for at have opfordret til terror.

Her blev han idømt fire års fængsel, men fik til gengæld lov til at beholde sit statsborgerskab. Og den dom var blandt andre Pia Kjærsgaard (DF) utilfreds med.

»Det er utroligt, at Said Mansour kun har fået fire år, og at han oven i købet får lov til at blive i Danmark. Hvornår får man så frakendt sit statsborgerskab,« tordnede hun på sin Facebook-side.

Men det er en uskik, at politikerne blander sig i rettens arbejde, lyder det nu i en opsigtsvækkende melding fra Torben Goldin, der er præsident ved Retten på Frederiksberg.

Han påpeger, at sagen ikke er afsluttet, da Sam Mansour har udbedt sig betænkningstid til at vurdere, hvorvidt man vil modtage eller anke dommen.

I en skriftlig kommentar på rettens hjemmeside henleder retspræsidenten opmærksomheden på, retsplejelovens paragraf 1017, stk.2, nr.3, gør det klart, at den »som i tale eller skrift, beregnet på at virke i en videre kreds, forsætlig eller ved grov uagtsomhed, så længe endelig dom i en straffesag ikke er afsagt, fremsætter udtalelser, der er egnet til på uforsvarlig måde at påvirke dommerne, domsmændene eller nævningerne med hensyn til sagens afgørelse kan straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.«

Over for Berlingske Nyhedsbureau uddyber han kritikken:

»Det er en uskik, at de kommenterer på dommen, når den ikke er endelig. Og beklager, men det burde de fandeme vide. Uanset hvad man mener, så skal man ikke gå ud og kommentere på en dom, der ikke er endelig,« siger Torben Goldin.