Retsordførere er bekymrede over bandeudvikling

»Bizart« og »grotesk« kalder Folketingets retsordførere det, at indvandrer-banden Black Cobra aktivt spillede en rolle i at få stoppet de utilpassede unges uroligheder i februar.

Black Cobra-banden var aktivt med til at få stoppet ildpåsættelserne i sidste måned flere steder i landet - her på Nørrebro - for at beskytte deres narkohandel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Folketingets retsordførere er bekymrede over den udvikling, Berlingske Tidende beskriver i søndagens avis, hvor Rigspolitiet oplyser, at man under urolighederne i februar via aflytninger opdagede, at ledende medlemmer af indvandrer-banden Black Cobra fik standset optøjerne i Greve, Hundige og Kalundborg.

- Desværre viser det her, at der er en kriminel underverden, som i visse kvarterer fylder mere, end vi gør os begreb om. Det er bekymrende. Det er bizart og grotesk, at deres interesser kan være så vigtige, at de involverer sig i nogle bøllers gadeuorden, siger Venstres Kim Andersen, og SFs Anne Bostrup bakker op:

- Det er jo forfærdeligt, at kriminelle har den magt over unge mennesker, som burde have en fornuftig tilgang til tilværelsen, siger hun.

For Retsudvalgets formand, Peter Skaarup (DF), kommer det som en overraskelse, at banderne åbenbart har et så velfungerende netværk og magt blandt de helt unge, at de kan stoppe uroligheder.

- Det er ekstremt ubehageligt, at vi har en stat i staten, der opererer på denne måde, hvor de overtager styringen fra politiet. Det er urovækkende, at det er så organiseret, som tilfældet er, siger Peter Skaarup.

Både Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne vælger i stedet at finde det positive i den bizarre situation:

- Der er virkelig nogle skræmmende perspektiver i, at kriminelle i den grad er i stand til at trække i nogle tråde. Men jeg synes, det er interessant, at vi nu har fundet ud af, at det altså virker, hvis vi går ind og forsøger at stresse disse bander ved at øge politiets tilstedeværelse i bybilledet, siger Simon Emil Ammitzbøll, Rad. V., mens Karen Hækkerup (S) ønsker mere politi på gaderne:

- Det er noget rystende at høre. Men det vidner om, at der er for lidt politi i hverdagen, hvis det kan være med til at sætte en stopper for deres kriminelle aktiviteter, siger hun.