Retsmediciner om fund i Køge Bugt: Sådan kan armen blive vigtig for sagen

Finder retsmedicinere afværgelæsioner på den arm, som politiet fandt i Køge Bugt tirsdag, vil det – såfremt armen viser sig at være Kim Walls – belaste drabssigtede Peter Madsen.

Peter Madsen har flere gange siden sin anholdelse skiftet forklaring om, hvordan Kim Wall mistede livet om bord på ubåden, men har senest fortalt, at den svenske journalist døde som følge af en gasforgiftning nede i selve ubåden, mens Madsen selv var kravlet op i bådens tårn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retsmedicinere vil især have en ting for øje, når de i dag skal foretage en obduktion af den arm, der tirsdag blev fundet i Køge Bugt, og som menes at være den afdøde svenske journalist Kim Walls arm.

De vil nøje lede efter afværgelæsioner på den fundne arm, idet læsioner kan være tegn på, at en kamp har fundet sted.

Skulle man finde afværgelæsioner på armen, kan dette være belastende for Peter Madsen, som er sigtet for drabet på den svenske journalist.

Peter Madsen har flere gange siden sin anholdelse skiftet forklaring om, hvorledes Kim Wall mistede livet om bord på ubåden. Senest har Peter Madsen oplyst, at den svenske journalist døde som følge af en gasforgiftning i selve ubåden, mens Madsen selv var kravlet op i bådens tårn.

 

Tvivl om armens tilstand

Det er dog langt fra sikkert, at retsmedicinerne vil kunne se eventuelle læsioner på armen, idet den har ligget i havvand i mere end tre måneder.

Men har armen ligget i en plasticpose – ligesom Kim Walls hoved og ben gjorde, da de blev fundet i oktober – er der begrundet håb om, at undersøgelsen kan give brugbare oplysninger. Det fortæller professor og speciallæge i retsmedicin på Københavns Universitet Peter Mygind Leth til BT.

»En forseglet pose vil beskytte armen bedre mod havdyr. Derfor er det sandsynligt, at armen er i bedre stand, hvis den har befundet sig i sådan en pose,« siger Peter Mygind Leth og understreger, at han ikke selv har set armen.

Berlingske har været i kontakt med flere retsmedicinere på landets universiteter, der ikke ønsker at kommentere sagen. De oplyser, at retsmedicinerne i fællesskab har besluttet ikke længere at kommentere sagen på baggrund af sagens makabre karakter. De fremhæver også, at oplysningerne fra obduktionerne i et vist omfang med tiden alligevel vil nå frem til offentligheden.

Inden retsmedicinerne traf den fælles beslutning, gav Peter Mygind Leth dog interviewet til BT.

Fundet tæt på ubådens rute

Københavns Politi meldte tirsdag ud, at myndighederne samme dag havde fundet armen i Køge Bugt nær den rute, som ubåden menes at have sejlet, da Kim Wall mistede livet.

Det er derfor politiets teori, at armen tilhører den afdøde journalist. Dette er dog ikke endeligt fastlagt.

Efterforskningsleder Jens Møller Jensen ville tirsdag og onsdag ikke stille op til interview, men har i en pressemeddelelse fortalt, at det ikke har været muligt at afgøre, hvorvidt der var tale om en højre eller venstre arm.

Kim Wall mistede livet om bord på ubåden Nautilus natten mellem 10. og 11. august, efter at hun var stævnet ud i ubåden sammen med Peter Madsen – angiveligt for at foretage et interview med opfinderen - der siden er blevet sigtet for drabet på journalisten. De to var de eneste om bord.

Peter Madsen har nægtet sig skyldig i drab. Han har forklaret, at han gik i panik, efter at Kim Wall var død som følge af en gasforgiftning om bord, og at han efterfølgende begravede hendes lig »til søs« i ét stykke.

Siden har politiet fundet Kim Walls torso, der skyllede op på stranden på det sydlige Amager ti dage efter hendes død. I oktober fandt dykkere den svenske journalists hoved og ben på bunden af Køge Bugt. Både hoved og ben var lagt i plasticposer. Lemmerne ser ifølge politiet ud til at være skåret af som følge af en bevidst handling.