Retsforfølgelse af tyrkisk ambassade kan blive politisk

Hensyn til fremmede magter kan spille ind i sag om tyrkisk overvågning i Danmark, vurderer professor.

København. Den tyrkiske ambassades overvågning af tyrkere i Danmark kan muligvis gå hen og blive politisk. En journalist, som angiveligt er blevet overvåget, har nemlig varslet en politianmeldelse af ambassaden.

Og skal der rejses tiltale for ulovlig efterretningsvirksomhed, kræver det i givet fald grønt lys fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Han er øverste chef for anklagemyndigheden og skal tiltræde en tiltalerejsning i sager af den type.

- Overvejelser om tiltalerejsning kan få et politisk præg, da hensynet til fremmede magter kan spille ind, skriver Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet, i en mail.

Han forklarer desuden, at oplysningerne ikke behøver være særligt følsomme, for at der kan dømmes for ulovlig efterretningsvirksomhed.

Fredag bekræftede den religiøse rådgiver Adnan Bülent Baloglu over for Kristeligt Dagblad, at den tyrkiske ambassade i Danmark systematisk har indsamlet oplysninger om tyrkere i Danmark.

Der er ifølge et dokument samlet oplysninger om fire personer og 14 skoler i Danmark. De menes alle at være tilknyttet Gülen-bevægelsen. Bevægelsen beskyldes for at stå bag et kupforsøg i Tyrkiet i fjor.

Justitsministeren kan have flere hensyn at tage, når han skal overveje en eventuel sag. Derfor kan regeringen stå i et dilemma. Det løses måske bedst gennem diplomatiske skridt, vurderer professoren.

- Regeringen har næppe noget stort behov for at skærpe det i forvejen anspændte forhold til en Nato-allieret og EU-samarbejdspartner som præsident Erdogan.

- Samtidig kan ingen regering acceptere, at en udenlandsk magt driver klapjagt på danskere eller herboende udlændinge, som man selvsagt har en forpligtelse til at beskytte, skriver Jørn Vestergaard.

Søndag er rådgiver Adnan Bülent Baloglu blevet sendt hjem til direktoratet for religiøse anliggender i Ankara i Tyrkiet. Det har han selv bekræftet til det dansk-tyrkiske medie Kuzey.dk.

Han har dog ikke ville fortælle om baggrunden.

Justitsministeriet har tidligere henvist til et tidligere folketingssvar fra 6. april. Her skrev justitsministeren, at "politiet skal tage anmeldelser om politisk eller religiøst motiveret kriminalitet meget alvorligt".

/ritzau/