Retoriske tømmermænd i terrorsag

Ovenpå gårsdagens vidneafhøring af Morten Storm og flere tilråb i retssalen, var tirsdag mere fredelig i Frederiksberg Byret, hvor sagen mod den terrortiltalte Sam Mansour er i gang og flere vidner afhøres.

Ovenpå gårsdagens vidneafhøring af Morten Storm og flere tilråb i retssalen, var tirsdag mere fredelig i Frederiksberg Byret, hvor sagen mod den terrortiltalte Sam Mansour er i gang. (Foto: JEANNE KORNUM/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: JEANNE KORNUM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»I skal rejse jer op. Sådan er det i retten, I skal rejse jer, når dommeren kommer.«
»Vi skal nok bare sidde her.«
»Hvis I ikke rejser jer næste gang, bortviser jeg jer fra retssalen.«
»Du skal ikke pege på mig.«

Sådan startede dagen i retten, hvor en betjent og to kvinder i niqab langt fra var enige om, hvorvidt de to skulle rejse sig for dommeren. Det endte med, at de to blev siddende, ligesom resten af de arabiske tilhørere, mens dommeren ankom og forlod retssalen.

Det var til gengæld det mest højspændte, der skete på dagens retsmøde, hvor vidner i disse dage bliver afhørt i sagen om Sam Mansour, »Boghandleren fra Brønshøj«.

54-årige Mansour er anklaget for at opildne til terror og blev tilbage i 2007 idømt tre et halvt års fængsel for netop at opfordre til terror, hvorfor anklagemyndigheden denne gang også går efter at få frataget Mansours danske statsborgerskab og få ham udvist til sit hjemland, Marokko.

Tilråb tidligere på ugen

Mandag i denne uge blev tidligere jihadist og PET-agent Morten Storm indkaldt som vidne, hvilket affødte stærke reaktioner blandt tilhørerne i retssalen, der kunne se og høre Storms vidneforklaring gennem retssalens skudsikre glas.

Der blev blandt andet råbt »svin« og »det skal du ikke snakke om« til Storm, der var iklædt blå skjorte, jakke og tilbageredt hår og som flere gange smilede ud mod tilhørerlokalet.

Tirsdag var stemningen mindre trykket og vidnerne af mere teoretisk karakter. Det overordnede tema for dagens retsmøde var religiøs retorik. Blandt vidnerne var blandt andet en lektor i teologi, en imam og flere af Mansours bekendte, som også vidnede i den tidligere retssag.

Da lektoren sad som vidne, læste forsvareren op fra bibelen, blandt andet 4. og 5. Mosebog, men også passager fra Det Nye Testamente. Det var voldsomme passager, der handlede om, hvordan Gud befalede, at bestemte folkeslag skulle dræbes som hævn. Blandt andet, at alle indbyggerne i det sydlige Kana’en skulle dræbes af israelitterne, fordi Gud havde befalet det.

Til det ville forsvareren vide, om der findes grupper, der har rodfæste i den slags retorik.

»Der er amerikanske grupper, som har angrebet læger, der udfører abort. På dansk grund bliver det heldigvis på det retoriske plan. I Jehovas Vidner betyder »udryddelse« eksempelvis, at man udstøder folk, mens prædikener i Indre Mission om straf af homoseksuelle har den betydning, at det er forkert,« forklarede vidnet.

»Hellige tekster kan sige noget meget bombastisk, fordi Gud er den, der har magten. Der er bestemt sammenfald mellem retorikken i bibelen og koranen,« sagde vidnet. Senioranklager Jakob Buch-Jepsen havde ingen spørgsmål til teologen.

Imam: Jihad er at stræbe

Efterfølgende var en imam fra Islamisk Trossamfund indkaldt som vidne, der blandt andet blev bedt om at udlægge sin forståelse af »jihad«.

»Det er en misforstået begreb, som kan tolkes på mange måder. Mange fortolker det som hellig krig. (...) Men hvis man ser det som islamisk term, betyder det at stræbe. Det kan forstås på mange måder. Ordet Jihad er brugt i koranen med mange betydninger, og det kommer an på konteksten. Det betyder også at kæmpe mod sig selv og mod uretfærdighed. Det handler om at stræbe efter det, som mennesker bør stræbe efter,« sagde imamen.

Både anklager og forsvarer spurgte ind til, om nogle muslimer så misfortolker »jihad«, hvilket imamen mente, at både Islamisk Stat og Al Qaeda gør.

»Ligesom medier har misforstået jihad, er det også nogle muslimer, der har det,« sagde imamen.

Der ventes at falde dom i sagen om Sam Mansour den 4. december.