Retoriker: Dronningens budskab drukner i dårlig levering

I sin nytårstale beder Dronningen os se indad og mærke efter, om vi reelt har det så godt, som vi forestiller os. Det er et markant budskab, men det overskygges af de mange fejl i talen, vurderer en retoriker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var langt fra en dronning i retorisk topform, der leverede sin nytårstale nummer 42 ved overgangen fra 2013 til 2014.

Det mener retoriker Trine Nebel, der vurderer, at de ellers så stærke værdimæssige budskaber, som danskerne fik serveret af dronning Margrethe i talen, vil blive overskygget af de mange talefejl og sproglig tudser.

Ved en enkelt lejlighed måtte Dronningen endda stoppe, undskylde og starte sin sætning forfra. Det vil givetvis fylde en del, når danskerne skal analysere talen under nytårsfester landet over, mener Trine Nebel.

»Dronningen taler jo kun direkte til os alle sammen én gang om året, så derfor kunne man ønske, at der var arbejdet lidt mere med selve leveringen,« siger hun.

»Desværre kommer hun til at virke en smule uforberedt, når hun falder over ordene og holder blikket stift på manuskriptet. Det betyder, at vi som seere holder vejret i angst for, at hun skal lave flere fejl, og det er det, vi husker bagefter. Hvis man skal være troværdig og få sit budskab igennem, skal man »være« sin tale, og det var dronning Margrethe ikke i år,« siger retorikeren.

Glemmer man leveringen og i stedet ser isoleret på budskabet, er der ifølge Trine Nebel store værdier i nytårstalen. Dronningen taler til vores følelser og beder os se indad og mærke efter, hvordan vi har det med os selv og hinanden.

»Dronningen spørger, om vi reelt hygger os så meget, som vi tror, eller om vi lader som om. Hun opfordrer os til at tage de svære samtaler og advarer mod at lade den moderne verdens fordele skille os ad,« siger Trine Nebel, der ser den store fokus på de nære værdier som et udtryk for, at Dronningen gør klar til at give stafetten videre til næste generation.

»Hun vil gerne have, at vi tager vare på hinanden, og så minder hun os om, at der kommer nogle efter hende, der har samme fokus, nemlig kronprinsesse Mary. Det er en meget menneskelig tale, men på grund af den dårlige levering, vil den ikke ramme os som en forhammer,« konstaterer retorikeren.