Restriktioner på piller er en succes – færre forsøger selvmord

Antallet af selvmordsforsøg med smertestillende præparater fortsætter med at styrtdykke, efter at nye regler har gjort det sværere at få fat i f.eks. store mængder hovedpinepiller.

Antallet af selvmordsforsøg med smertestillende præparater fortsætter med at styrtdykke, efter at nye regler har gjort det sværere at få fat i f.eks. store mængder hovedpinepiller. Liselotte Lykkemark forsøgte som 16-årig at tage sit eget liv ved at sluge et glas hovedpinepiller, da hun gik på efterskole. I dag forsøger hun at hjælpe andre unge ved at fortælle sin historie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asbjørn Sand
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færre tyr til store doser Panodil og Kodymagnyl og aspiriner, når lysten til livet ebber ud. Antallet af selvmordsforsøg med smertestillende medicin fortsætter med at styrtdykke, efter at der er indført nye regler, som gør det sværere at købe smertestillende præparater i store mængder.

Det fremgår af en opgørelse fra Landspatientregisteret, som sundhedsminister Sophie Løhde (V) netop har fremlagt for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

På bare ét år – fra 2013 til 2014 – faldt antallet af indlæggelser efter selvmordsforsøg med smertestillede piller som Panodil og Kodymagnyl med 48 pct., og antallet af indlæggelser er faldet yderligere med 11 pct. fra 2014 til 2015. Antallet af indlæggelser faldt således fra 821 i 2013 til 431 i 2014 – af de 431 var de 332 kvinder, 156 var mellem ti og 19 år – og antallet af indlæggelser faldt yderligere til 337 i 2015 (for 2015 er tallene ikke opgjort på køn).

»Det er en rigtig succeshistorie. Præcis, hvad vi håbede på. Det betyder jo, at nogle af de selvmordsforsøg, som foretages impulsivt med store doser smertestillende medicin, de kan forebygges. Det er derfor, vi har arbejdet i årevis på at få gennemført de her pakningsbegrænsninger,« siger professor i psykiatri Merete Nordentoft fra Københavns Universitet.

Kurven er for alvor knækket, efter at Sundhedsstyrelsen i efteråret 2013 indførte en grænse, så man højst kan købe 20 svage smertestillende piller i blisterpakninger om dagen. Hvis man ønsker at købe flere end 20 piller ad gangen, kræver det recept. Samtidig er det samlede antal selvmordsforsøg faldet fra 4.424 i 2013 til 3.141 i 2015.

Ifølge Merete Nordentoft, der var blandt fortalerne for at indføre restriktionerne, er det særligt de mere uovervejede selvmordsforsøg, der nu kan undgås: »Pillerne var let tilgængelige, og det gjorde det muligt at træffe en impulsiv beslutning om at forsøge sig med selvmord, selv om man i en del tilfælde ville fortryde det et øjeblik senere. Derfor ser vi også, at netop de typer af selvmordsforsøg er lettere at forebygge, når det bliver sværere at have mange piller stående.«

Den nuværende grænse for smertestillende medicin i håndkøb blev en realitet, efter at man i 2010 og 2011 havde registreret det højeste antal af selvmordsforsøg med hovedpinepiller siden 1997, hvor Landspatientregisteret startede registreringen.

Allerede i 2011 foretog man stramninger på området, da et bredt flertal i Folketinget med virkning fra 7. marts samme år gjorde det forbudt for unge under 18 år at købe smertestillende piller i håndkøb. Aldersgrænsen medførte et mindre fald i antallet af selvmordsforsøg frem mod 2013, hvor faldet for alvor tog fart, da receptpligten kom til.

Baggrunden for at indføre netop receptpligten var, at andre lande med et lignende regelsæt, deriblandt England og Wales, oplevede et markant fald i antallet af dødsfald forbundet med overdoser af smertestillende medicin, da de satte en stopper for salg af hovedpinepiller i store glas.

Panodil-piger skyr pillerne

Brugen af piller til selvmordsforsøg er særligt udbredt blandt piger og unge kvinder, som derfor har fået tilnavnet »Panodil-pigerne«. En omfattende rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viste i december 2014, at syv procent af de unge kvinder mellem 15 og 19 år har forsøgt selvmord, og gruppen af ti-19-årige piger og kvinder har siden 1998 tegnet sig for det største antal indlæggelser efter selvmordsforsøg med smertestillende piller.

Derfor glæder det sundhedsminister Sophie Løhde, at også de i højere grad holder sig fra pillerne.

»Det er glædeligt, at vi formentlig har undgået en lang række selvmordsforsøg og forgiftninger blandt unge kvinder, som forsøger at tage livet af sig med en overdosis hovedpinepiller fra mors og fars medicinskab. I det her tilfælde har den faglige anbefaling rent faktisk reddet liv, og det kan vi kun være tilfredse med,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Begejstringen deler man i Landsforeningen SIND. Når det bliver mere besværligt at få fat i store mængder piller, giver det folk mulighed for at tænke sig om en ekstra gang, og det kan være afgørende.

»Tidligere kunne man bare lige gå ud på badeværelset og så stod der et stort glas med piller, man kunne tømme. Nu skal man rundt til måske ti 7-eleven butikker, og så er der større chance for, at man kommer på bedre tanker undervejs,« siger landsformand Knud Kristensen.