Restauranter kan ikke få armene ned efter genåbningsaftale: »Jeg har ikke været så optimistisk i meget lang tid«

En partner, der råder over flere restauranter i Danmark er »ubetinget glad« over nattens aftale om yderligere genåbninger. Det ligner nu, at der er en vej ud af krisen, lyder det.

 
Især de borgerlige partier har presset på for, at Danmark skulle genåbnes hurtigere end først planlagt. Efter nattens forhandlinger er det blevet en realitet, så fra på onsdag kan man igen gå ud og spise og på bar - med bordbestilling og coronapas. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Med genåbningsaftalen fra i nat, står det klart, at landets restauranter på flere områder er blevet tilgodeset.

Åbningen af indendørs servering på restauranter var med genåbningsaftalen inden påske fastsat til 6. maj, men nu åbnes der for indendørs servering allerede 21. april – med et krav om bordbestilling og fremvisning af coronapas.

Når udendørs servering åbner i næste uge onsdag 21. april, er der til gengæld ikke krav om coronapas. Inden nattens forhandlinger havde et flertal uden om regeringen ønsket kravet droppet. Seneste udskænkning er klokken 22, og der skal holdes lukket fra 23 til klokken 5.

Sandra Marquardsen er CFO og partner i DiningSix, der er en partnerkreds, der råder over otte restauranter i Danmark, heriblandt Keyser Social i Indre København.

Keyser Social på Frederiksborggade i Indre København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Tidligt fredag morgen fanger Berlingske hende i bilen på vej til København på en tur, hvor hun fortæller, at hun har sunget hele vejen.

»Det er den dejligste morgen i 100 år. I 14 måneder har vi nu frygtet for fremtiden og været bekymrede for, hvad der skulle ske, og for første gang føles det som om, at det er ved at være slut,« siger hun:

»Jeg er ubetinget glad, jeg kan ikke finde noget at være sur over. Vi kan se enden, og vi har stadig alle vores medarbejdere ansat.«

Coronakrisen i landet har dog kunne mærkes hos restauranterne hos DiningSix.

Sandra Marquardsen fortæller, at deres restauranter ikke har fået de sidste kompensationspakker endnu, men at bundlinjen har lidt et tab på et tocifret millionbeløb. Over 20 millioner kroner har restauranterne lidt i tabt overskud. I tabt omsætning har de for længst overskredet 50 millioner kroner, siger hun.

»Men vi havde en god opsparing, da vi gik ind i det, så vi håber bare, at folk har lyst til at komme ned og besøge os.«

Med til nattens aftale hører, at coronapasset er blevet droppet for udeservering, men stadig kræves ved indendørsservering. For de allerede åbnede zoologiske haver og forlystelsesparker, har der været forlydender om, at kravet om at påvise en negativ test har stået i vejen for særligt de spontane gæsters besøg.

Det vil formentlig også stadig være en udfordring for restauranterne, fortæller Sandra Marquardsen.

»Jeg tror, at der er store udfordringer ved det, og vi må håndtere det så godt, vi kan. Jeg kan se, at det er blevet droppet udenfor, og det er positivt. Lukketidspunktet klokken 22 er også en stor udfordring, men der kommer lidt, og lige i dag vil jeg tillade mig at glæde mig,« siger hun:

»Jeg har ikke været så optimistisk i meget lang tid. Hvis det viser sig, at coronapasset er en udfordring, og at gæsterne udebliver, så må vi tage det op igen. I dag, synes jeg, at der har vist  sig en forståelse for branchen, så mon ikke vi er tæt på, at det også bliver droppet indenfor.«