En spændt menneskemængde stod i går klar på København Rådhus. Heriblandt en række af Danmarks mest ambitiøse og målrettede kokke. Årets danske Michelin-stjerner skulle uddeles, og stemningen var på mange måder på kogepunktet.
Sådan var det også for parret Eric Vildgaard og Tina Kragh Vildgaard, der sammen driver restaurant Jordnær i lokalerne ved Hotel Gentofte. De var inviteret til den store stjerneuddeling, hvilket normalvis peger på, at en Michelin-stjerne er på vej i restaurantens retning.
Og sådan skulle det da også gå. Da klokken blev kvart i seks, kunne parret trække vejret og lade glæden indfinde sig. En Michelin-stjerne blev det til. Den første i restaurantens forholdsvis korte historie. En stjerne, der sætter gang i følelserne.
»Vi er fuldstændig overrumplede, også følelsesmæssigt. Alt er jo helt vanvittigt. Vi havde ikke regnet med det, men vi gik selvfølgelig efter det. At det så skulle komme til os så hurtigt, det er jo bare vildt. Det giver også bare blod på tanden til endnu mere. Det er anerkendelse, det her,« sagde en begejstret Eric Vildgaard til Berlingske efter overrækkelsen.
Da Berlingske tidligere bad en række madanmeldere fra ind- og udland spå om, hvem der ville få årets Michelin-stjerner, var der dog ingen, der pegede på Jordnær.
»Det er fordi, de ikke har været og spise hos os ordenligt endnu. Vi har fået gode anmeldelser indtil videre, så jeg ved ikke, hvorfor de ikke har kunnet se det. Men nu har de en god grund til at komme og spise hos os, kan man sige,« siger Eric Vildgaard.
Fortid på Noma
Køkkenchefen, der har en fortid på Noma, er ikke i tvivl om, hvad der har gjort, at inspektørerne fra Michelinguiden er gået glade fra restauranten. Det handler om nærvær.
»Vi får stjernen for vores nærvær i restauranten. Vi laver mad med hjertet, lige meget om det er til en Michelin-inspektør eller til et ældre ægtepar,« siger han.
Nu glæder Eric Vildgaard sig til fortsat at drive restauranten i Gentofte. Allerede før tildelingen af den hæderkronede franske stjerne var det ikke noget problem at fylde restauranten. Det bliver det heller ikke i fremtiden, hvis man spørger ham.
»Vi fylder restauranten med glade gæster hver eneste dag, og nu bliver der jo nok ikke færre gæster fremadrettet. Det er jo bare skønt. Det er ikke vigtigt at lave mad til Michelinguiden, men at lave mad til gæsterne og med hjertet, som der blev sagt i talen,« siger han.
Selv på dag hvor alt handler om mad og Michelinstjerner, blev der tid til et tak fra Eric Vildgaard. Nemlig til hans gravide kone og »partner in crime«, Tina Kragh Vildgaard.
»Min kone er mit sidestykke. Hun støtter mig i tykt og tyndt og guider mig. Sammen skaber vi det her magiske, som så giver os en stjerne nu,« siger han.