»Respekt.« »Vigtigt.« »Skræmmende.«

Debatten om lagring af data bliver helt konkret, siger flere eksperter om Berlingskes kortlægning af metadata.

Sofie Carsten Nielsen, der er undervisning-, forsknings- og innovationsminister, bliver kortlagt i Berlingskes serie "Sporet". Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Fedt, I tør.« »Vigtig debat, I skaber.« Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) og folketingsmedlemmet Jens Joel (S) fik i går masser af både positive og hovedrystende kommentarer på sociale medier, efter at de har givet Berlingske tilladelse til at indsamle samtlige deres personlige data. Projektet #Sporet kortlægger de to politikere helt ned til Sofie Carsten Nielsens gennemsnitlige tid på den foretrukne løberute, hvilke personer Sofie oftest SMSer med og Jens Joels forbrug på værtshus i kroner og øre. Formålet er detaljeret at vise, hvor mange konkrete digitale spor vi efterlader.

De løftede tommeltotter kom blandt andet fra SF-folketingsmedlem Özlem Cekic, S-europaparlamentarikeren Christel Schaldemose og de Radikales borgmester i København, Anna Mee Allerslev, der sendte de to opbakning. Jakob Illeborg Pagter, forsknings- og innovationschef ved Alexandra Instituttet, som leverer IT-løsninger til offentlige og private virksomheder, siger, at det er »super modigt« af Sofie Carsten Nielsen og Jens Joel at lade Berlingske analysere deres data.

»Vi er nødt til at forstå rækkevidden af, hvad data kan, og vi forstår allebedst gennem eksempler. Debatten om overvågning har været meget abstrakt, og nu bliver det lettere for os som samfund at tale om, fordi vi får konkrete eksempler,« siger han.

Jesper Lund, næstformand i IT-Politisk Forening håber, at det sætter gang i nogle tanker hos danskerne.

»Det er sundt at løbe en tur rundt om Søerne. Men behøver man nødvendigvis at installere en app, der gør, at alle ens løberuter bliver indrapporteret til en virksomhed, der gemmer dem til et formål, man ikke er klar over, hvad er?« spørger han.