Republikanere udelukket fra Amalienborg Slotsplads

Politiet kritiseres for at udelukke republikanere fra at demonstrere på Amalienborg på Dronningens fødselsdag.

Dronningen og hendes familie hilser på de mange begejstrede fremmødte fra balkonen på Amalienborg på sin fødselsdag d.16.april sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Dronning Margrethes fødselsdagsarrangement 16. april må under ingen omstændigheder forstyrres af demonstranter med republikansk sindelag.

Det er budskabet i svar fra Københavns Politi til Den Republikanske Grundlovsbevægelse, som tidligere på måneden anmeldte en demonstration på slaget 12 på Amalienborg Slotsplads, når Dronningen træder ud på balkonen.

»Der gives ikke tilladelse til demonstrationer på Amalienborg Slotsplads,« hedder det i svaret, som grundlovsbevægelsen nu vil klage over hos Københavns politidirektør.

Læs også: Dronningen fejrer fødselsdag med maner

»Det fremgår meget klart af grundloven, at demonstrationer ikke kræver tilladelse. Politiet kan i yderste nødstilfælde nedlægge forbud, men det er der jo ikke tale om, når vi er mellem 10 og 50 fredelige personer, som stiller op med nogle flasker champagne og bannere, hvor vi fortæller, at vi ikke er begejstrede for ideen om kongehuset og det fødte statsoverhoved,« siger bestyrelsesmedlem Rasmus Malver fra grundlovsbevægelsen.

Din mening: Burde republikanerne have lov at demonstrere?

Den blev sidste sommer grundlagt af den radikale næstformand Zenia Stampe i forbindelse med debatten om tronfølgeloven.

Et sikkerhedsspørgsmål

I politiets svar, som er skrevet af vicepolitikommissær Jørgen Thomsen, hedder det, at bevægelsen er velkommen til at demonstrere et andet sted. Men det slås fast, at »der ikke vil blive tilladelse«, hvis demonstrationen »på nogen måde griber ind i afviklingen« af fødselsdagsarrangementet. »Det er rent sikkerhedsmæssige årsager, der gør, at man ikke må stå der og demonstrere,« siger Jørgen Thomsen.

Han medgiver, at politiske ungdomsbevægelser som Konservativ Ungdom, Venstres Ungdom og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom ofte optræder på Amalienborg Slotsplads med flag og ens jakker, når nye ministre præsenteres.

Læs også: "Timingen er perfekt for republikken"

»Men de kommer jo som enkeltpersoner. De anmelder ikke, at de vil demonstrere,« siger Jørgen Thomsen.

Den logik forstår retsordfører Anne Baastrup (SF) ikke. Hun vil bede justitsminister Lars Barfoed (K) udrede reglerne om Amalienborg.

»Det virker da som om, at KUerne og VUerne selv oplever det som en slags glædesdemonstration. De laver da forskellige former for støj og ballade. Det er en meget mærkelig begrundelse,« siger Anne Baastrup.

Hverken Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti ser dog nogen grund til at tillade demonstrationen på Amalienborg.

Læs også: Dronningen
får stor gave af København

»Det er jo politiets vurdering. Vil man sige utillykke, må man finde et andet sted på Dronningens fødselsdag,« siger retsordfører Karen Hækkerup (S).

DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen er helt uenig. Flere DSUere blev i april i fjor bedt om at forlade Amalienborg Slotsplads, da de stod med et banner med Lars Løkke Rasmussens kontrafej, da han stod frem som statsminister.

»Vi måtte godt være der, hvis vi ikke havde stort banner. Så vi tog nogle små faner. Det virker på mig som om, at de vil gøre Amalienborg til en ikke-diskussionszone, og det er jo en helt absurd,« siger Peter Hummelgaard Thomsen.