Rektorformand om karakterforslag: Fuldstændig ligegyldigt

Det vil ikke ændre noget for optagelsen på landet gymnasier, hvis der bliver indført adgangskrav, mener Gymnasieskolernes Rektorforening, der mest af alt ser regeringens udmelding som et symbolpolitisk paradeforslag.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»En elev som kommer ud med 02 i matematik og dansk fra folkeskolen, har intet at gøre på gymnasiet. Så hvis politikerne indfører et krav om, at eleverne skal have 02, vil det i praksis være fuldstændig ligegyldigt.«

Så klar er meldingen fra Jens Boe Nielsen, formand for Gymnasieskolernes Rektorforening. Han mener, at kravene til optagelse på landets gymnasier i dag langt overgår det lovforslag, regeringen fremlægger som en del af reformen af erhvervsuddannelserne (EUD) onsdag. Her ønsker regeringen at indføre et minimumskrav på 02 i dansk og matematik for at få adgang til EUD og gymnasierne.

»Vi har allerede en uddannelsesparathedsvurdering som klart overmatcher de krav, som regeringen ønsker at stille. Det ville først ændre noget, hvis politikernes krav lød på et 7-tal i gennemsnit, at vi ville begynde at se, at det ville påvirke et væsentligt antal elever. Men at sige, at de skal have 02, det er bare et fuldstændig overflødigt krav,« siger rektorformanden, som understreger at det er et symbolpolitisk paradeforslag.

Som det er i dag sidder Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) og vurderer, om de enkelte elever er uddannelsesparate til gymnasiet, de såkaldte uddannelsesparathedsvurderinger.

»Hvis man skal starte med at sige noget pænt om forslaget, så vil jeg sige, at det vil give klarhed og større overblik over, hvad man skal kunne for at blive optaget på en ungdomsuddannelse efter endt grundskole. Det vil blive lettere for den enkelte elev og dennes forældre at vide, hvad man skal leve op til,« siger UU-vejleder og næstformand i Danmarks Vejlederforening, Morten Bjerregaard.

Men han mener - ligesom Jens Boe Nielsen - ikke, at det vil have nogen praktisk indflydelse på, hvordan de unge bliver optaget på ungdomsuddannelserne.

»Det går slet ikke ind og påvirker UU-vejledernes vurdering, som eleverne er igennem på nogen som helst måde,« siger Jens Boe Nielsen, og fortsætter

»Det vil også være et meget, meget forkert signal at sende, hvis folk lige pludselig tror, at man bare skal have 02 for at komme på gymnasiet - for det kan man ikke,« siger han.