Rektorformand: Øget kontrol aldrig set før

Jeg kender intet fortilfælde for øget tilsyn med et dansk universitet, siger en forbavset rektorformand.

Formanden for landets universitetsrektorer er temmelig forundret over, at videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) langer så hårdt ud efter det skandaleramte Københavns Universitet i kølvandet på Penkowa-sagen.

- Jeg er forbavset over hendes kraftige reaktion, siger rektorformand Jens Oddershede.

- Jeg havde ikke forventet så kraftig en reaktion fra ministerens side på basis af de anbefalinger, der lå fra Kammeradvokaten. Jeg vil nu studere ministerens begrundelse for at gøre det nøje, tilføjer han.

Videnskabsministeren varsler nu skærpet kontrol og tilsyn med Københavns Universitet, indtil forholdene er bragt i orden, og Jens Oddershede har aldrig hørt om noget i den retning før.

- Jeg kender ikke fortilfælde for noget sådant i universitetssektoren, og jeg har været rektor i 10 år, siger han.

Dagen i dag skulle ellers have været dagen, hvor Københavns Universitet vristede sig fri af anklagerne i den omfattende sag om den bedrageridømte hjerneforsker Milena Penkowa, men endte i stedet med et stormvejr mod universitetet.

For KU-bestyrelsens vurdering af, at en omfattende rapport fra Kammeradvokaten betyder en frifindelse af universitetsledelsen med rektor Ralf Hemmingsen i spidsen, faldt absolut ikke i god jord i Videnskabsministeriet.

Her holdt minister Charlotte Sahl-Madsen (K) tirsdag møde med KU's bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen.

- Jeg er ikke enig i bestyrelsens vurdering, lød det fra Charlotte Sahl-Madsen efter at have tygget på bestyrelsens frifindelse i godt fem timer.

/ritzau/