Rektorer vil lade udsigten til ledighed bestemme optag af studerende

Rektorerne på landets universiteter foreslår, at antallet at nye studerende på de forskellige studieretninger skal afhænge af udsigten til ledighed inden for fagområdet.

ARKIVFOTO. Rektor Ralf Hemmingsen på Københavns Universitet og flere af landets øvrige rektorer vil byde færre studerende velkommen til uddannelser, som har stor ledighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skiftende minister har i flere år efterlyst, at landets universiteter i højere grad begrænser adgangen til studier, der ikke fører til et fast job. Hidtil har man på universiteterne været skeptiske og henvist til, at det er meget svært at forudsige arbejdsmarkedet fem-seks år ude i fremtiden, men nu lyder der nye toner fra universitetsrektorerne, som erklærer sig klar til at lade ledighed være med til at styre optaget af studerende. Det skriver Jyllands-Posten.

Ralf Hemmingsen, der er rektor for Københavns Universitet, nyvalgt formand for universiteternes rektorer, åbner diskussionen og får opbakning fra rektorer på Aarhus, Roskilde og Aalborg Universiteter samt på Danmarks Tekniske Universitet.

»Vi rektorer må i den kommende tid sætte os sammen og få en åben diskussion om, hvordan man kan lave en model for dimensionering. Vi skal ikke begrænse optaget pga. et enkelt år med stigende ledighed, men hvis der i en årrække viser sig at være høj ledighed, kan det give mening at skrue på optaget,« siger Ralf Hemmingsen.

Han vil sammen med andre rektorer give ansøgere information om ledigheden for kandidater fra den uddannelse, som de er i færd med at søge ind på.

Det var netop en af de anbefalingerne, som regeringens produktivitetskommission kom med kort før jul.

Produktivitetskommissionen pegede også på, at samfundet får for lidt ud af de penge, der bruges på uddannelse, fordi for mange uddanner sig til ledighed.

Rektor Ib Poulsen fra Roskilde Universitet bakker op om den nye kurs.

»Vi har på universiteterne nok hidtil tænkt, at vi nøjes med at uddanne, men det er ikke længere nok. Med den beskæftigelsessituation, som vi har i dag, bliver vi nødt til at forholde os til kandidaternes jobmuligheder,« siger Ib Poulsen, som peger på, at universiteterne dermed påtager sig et stort ansvar.

Danske Studerendes Fællesråd beklager rektorernes udmelding og kalder det for et skidt princip at optage studerende ud fra statistik over ledigheden.

»Jeg synes hellere, at rektorerne skulle fokusere på at gøre kvaliteten af uddannelserne bedre frem for at afholde unge mennesker fra at tage en uddannelse, som de brænder for,« siger formand Jakob Ruggaard til Jyllands-Posten.