»Rektorer vil ikke reagere, for det skader skolens ry«

Afvisning. Gymnasier vil hellere lægge en dæmper på skandaler som sexvideoer, nøgenbilleder og ubehagelig sladder end at tale med eleverne om det. De er nemlig bange for, at det er dårligt for skolens image, lyder kritikken fra Danske Gymnasieelever.

Billeder delt på mobilen er almindeligt, men samtidig overskrides mange unges grænser. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rektorer på landets gymnasier vil helst dysse episoder med nøgenbilleder og sexvideoer ned, mener Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, DGS.

Det bunder i en frygt for, at det kan skade skolens rygte og ansøgertal, hvis episoderne kommer frem, siger forkvinde for DGS Veronika Ahrensbøll Schultz.

Den tendens genkender man dog ikke på flere af landets gymnasier, som Berlingske har talt med. Alligevel har de færreste forsøgt at forhindre, at de unge deler grænseoverskridende billedmateriale. Det på trods af den i øjeblikket meget omtalte sexvideo af pigen Sofie samt tidligere episoder, hvor nøgenbilleder af unge piger er blevet delt via USB-stik og nettet.

På Munkensdam Gymnasium i Kolding, har man slet ikke overvejet, at den slags kunne ske, siger rektor Lene Hauge.

»Vi har overhovedet ikke oplevet episoder som dem, der bliver omtalt i medierne,« siger hun.

Har I overvejet, hvad I gør, hvis det skulle ske, at der florerer nøgenbilleder eller sexvideoer?

»Nej, vi har slet ikke haft fantasi til at forestille os, at sådan noget kunne ske. Vores elever er godt opdraget.«

Heller ikke på Roskilde Gymnasium er man enig i kritikken fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning om, at man ikke ønsker at sætte fokus på problemet.

»Jeg kan godt forstå den kritik, DGS kommer med. Men når man ser, hvad der kommer frem i medierne nu, er det jo heller ikke god omtale. Vejen frem må være, at man som gymnasium sætter nogle grænser,« siger rektor Henrik Nevers.

Har I haft fokus på deling af eksempelvis nøgenbilleder og sexvideoer?

»Risikoen kan være, at det næsten kan virke som inspiration for nogen, hvis man tager sexvideoer og nøgenbilleder op til diskussion, men vi arbejder med handlingsplaner på området. Den her sag med sexvideoen er i hvert fald grel nok til at blive politianmeldt,« siger han.

Er nøgenbilleder grelt nok til at blive politianmeldt?

»Dér ville jeg nok skulle have noget juridisk bistand for at kunne vurdere.«

Der findes mange tidligere eksempler på f.eks. deling af nøgenbilleder. Er det ikke lidt naivt, at man ikke har haft en handlingsplan liggende i skuffen tidligere?

»Den her udvikling er sket så hurtigt, at det har været svært at følge med. Men jeg vil også sige det sådan, at man samtidig må vurdere, hvad der er skolens ansvar, og hvad der er forældrenes. Hvis man sidder derhjemme og deler et billede på Facebook, er det ikke nødvendigvis skolens ansvar,« siger Henrik Nevers.

På Aalborghus Gymnasium har man som det eneste af de gymnasier, Berlingske har talt med, retningslinjer for, hvad man gør, når gymnasieelever går over stregen på nettet.

»Vi har i forbindelse med en hjemmeside, der bedømte Aalborgs piger ud fra udseende, opsporet drengen bag. Han gik på vores gymnasium, og tog den ned, da vi henvendte os til ham og truede med at politianmelde. Desuden blev han bortvist i to dage,« siger rektor Torben Poulsen.