Rektorer til unge Prag-rejsende: Opfør jer ordentligt

Landets rektorer opfordrer danske unge til at opføre sig ordentligt, når de tager på vinterferie til Prag. De tager samtidig afstand fra firmaerne, der sender de unge af sted.

Prag er blevet vinterferiens svar på Sunny Beach i Bulgarien. De danske unge valfarter til begge destinationer for at feste med hinanden – ikke for at opleve landene og møde de lokale. Arkivfoto: Jonas Vandall Ørtvig Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et år siden, at historierne om fordrukne danske gymnasieelevers opførsel i Prag vakte forargelse, og nu er det så blevet tid igen - vinterferien er over os.

Tusindvis af danske unge rejser i denne uge ned til de billige øl i Tjekkiets hovedstad, men fra lederne af ungdomsuddannelserne lyder der nu en opfordring til de unge om at tænke over, at de er gæster i et andet land.

»Det er vigtigt for os, at de unge husker, at når de er i et andet land, så er der andre spilleregler for, hvordan de kan opføre sig,« siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler.

Bag opfordringen står også Gymnasieskolernes Rektorforening og Lederforeningen for VUC, og håbet er, at skoleledernes fælles front kan sende et signal om, at de ser rejsernes store alkoholindtag som et problem, selv om turene foregår uden for skoletiden.

Helle Otte, direktør i Gymnasieskolernes Rektorforening, fortæller, at mange skoler har reageret siden vinterferien sidste år. Rektorerne har holdt møder med både elever og forældre, ligesom de fleste gymnasier har strammet deres alkoholpolitik.

Men rektorerne er også klar klar over, at der er en udbredt drukkultur blandt eleverne, der er svær at ændre på.

»En meget stor gruppe tager af sted lige meget hvad, og vi kan ikke ændre drukkulturen på én gang. Men det er vigtigt, at de opfører sig som det, de er - nemlig gæster,« siger Lars Kunov.

Rektorerne mener også, at rejsearrangørerne, der står bag turene til Prag, er med til at forværre situationen.

»De unge drikker jo ikke, fordi de er gymnasieelever, men fordi de er unge. Vi har dog et behov for at tage afstand fra den måde, som selskaberne reklamerer for det,« siger Helle Otte.

Arrangørerne markedsfører turene som skolerejser og lokker de unge under 18 med alkohol, fortæller direktøren, der oplever, at mange forældre tror, det er skolerne, der står bag rejserne, der dog ikke har et skolefagligt formål.

Forbrugerombudsmanden er nu gået ind i sagen om markedsføringen, og har anmeldt et af selskaberne til politiet. De unge i Prag har også fået selskab af fire danske politibetjente, som skal støtte det tjekkiske politi, når de i den kommende uge skal feste i Prag.