Rektor: Vi skal have ny karakterskala med +12 som topkarakter

RUCs rektor vil med et forslag til en revideret udgave af 7-trinsskalaen gøre det muligt at belønne de allerbedste præstationer med karakteren +12, ligesom hun vil gøre skalaen mere logisk for alle.

Arkivfoto. RUCs rektor vil med et forslag til en revideret udgave af 7-trinsskalaen gøre det muligt at belønne de allerbedste præstationer med karakteren +12, ligesom hun vil gøre skalaen mere logisk for alle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Drop minuskarakteren, fjern de store spring mellem de enkelte karakterer og tilføj topkarakteren +12.

Sådan lyder forslaget til en ny og revideret udgave af den nuværende 7-trinsskala fra rektor på RUC, Hanne Leth Andersen. Dermed er hun en af de første i uddannelsessystemet til at komme med et alternativ til den omdiskuterede og til tider udskældte 7-trinsskala, der afløste den gamle 13-skala i 2007.

Hanne Leth Andersen er fortaler for som udgangspunkt at fastholde 7-trinsskalaen. Som hun ser det, er der ingen grund til at vende tilbage til 13-skalaen. Og der er heller ikke behov for de store forandringer, men hun vil gøre skalaen mere logisk og retfærdig for såvel elever og studerende som undervisere, ligesom hun med tilføjelsen af det ekstra +12 som topkarakter i stedet for blot 12 vil gøre det muligt at anerkende »den helt særlige præstation«. Hun tilføjer, at hendes bud på en 7-trinsskala stadig vil være sammenlignelig med den europæiske ECTS-skala.

Helt konkret vil hun ikke alene vinke farvel til -3 og tilføje +12. Hun vil også droppe de ulige karakterer, så skalaen fremover alene består af alle de lige talværdier fra 0, 2 osv. frem til 12 og +12.

Det vil ifølge Hanne Leth Andersen betyde, at vi får en skala, der er bedre tilpasset kravet om at kunne udregne et gennemsnit.

»Som det er i dag, er det uhensigtsmæssigt med det store spring mellem karaktererne, f.eks. 10 og 7. Det betyder, at nogle karakterer straffer mere end andre. Det kan blive en uforholdsmæssig stor straf at få 7 i stedet for 10, fordi det har så stor betydning for det gennemsnit, som der netop bliver lagt så stor vægt på herhjemme,« siger hun:

»I de fleste skalaer er der lige langt mellem enhederne, og når man så oven i købet bruger 7-skalaen til at regne et gennemsnit ud, bliver det ekstra mærkeligt med springene mellem karaktererne.«

Kommer der nye tal på skalaen, skal der ifølge Hanne Leth Andersen også laves om på karakterbekendtgørelsen. I dag fokuserer den i beskrivelsen af de enkelte karaktertrin alene på mål og mangler, men den burde også lægge vægt på styrker, mener hun. Altså at elever og studerende bliver bedømt på det, de kan, men fortsat også på det, de ikke kan.

Med karakteren +12 bliver det ifølge RUC-rektoren muligt at give en slags undtagelseskarakter som 13-tallet i sin tid.

»Vi kan i dag ikke sondre mellem det gode og det supergode 12-tal. Det ville vi kunne med +12 for det enestående og innovative bidrag,« forklarer hun.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) kalder i et skriftligt svar forslaget fra Hanne Leth »interessant«, fordi det giver mulighed for at belønne den helt særlige præstation.

»Jeg vil ikke gå mere ind i hendes konkrete forslag. Nu skal vi først have den nuværende karakterskala evalueret,« skriver han.

Undervisningsministeren, Merete Riisager (LA), ønsker ikke at kommentere forslaget fra RUCs rektor, men henviser til svaret fra Søren Pind.