Rektor siger stop efter Dyrehavefest: Det er gået fuldstændig over gevind

Den årlige gymnasiefest, der fredag resulterede i, at 15 unge kom på hospitalet med alkoholforgiftning, foregår uden for gymnasiernes regi. Spørgsmålet er nu, hvordan traditionen skal håndteres fremover.

Omkring 8.000 gymnasieelever fejrede fredag starten på et nyt skoleår med en kæmpe fest i Ulvedalene i Dyrehaven nord for København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Graenge Photo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En uorganiseret gymnasiefest i Dyrehaven nord for København resulterede fredag i, at 15 unge mellem 15 og 16 år blev indlagt med alkoholforgiftning, og flere var i livsfare og kom i respirator.

Berlingske har kontaktet flere nordsjællandske gymnasier, hvis elever deltager i festlighederne, for at høre deres praksis for festen.

De fortæller, at der forud for festen er møder mellem Dyrehavens skovfoged, lokale SSP-arbejdere, politi og de deltagende gymnasiers ledelse og elevrepræsentanter.

Blandt andre deltager Virum Gymnasium, Nærum Gymnasium, Gammel Hellerup Gymnasium og Rysensteen Gymnasium, og her er man blevet enige om, at forbyde glasflasker og organisere oprydningshold dagen efter.

Et arrangement, der er gået over gevind

Rysensteen Gymnasiums elever er taget i Dyrehaven en del år fredag eftermiddag i introugen, og i mange år er det forløbet uproblematisk.

Men i kølvandet på fredagens fest, som nær havde kostet en nystartet 1.g’er på Rysensteen Gymnasium livet, siger rektor Gitte Transbøl nu stop.

Hun mener, at arrangementet er »gået fuldstændig over gevind«.

»Jeg mener ikke, at man kan samle små 10.000 mennesker i 15-16-årsalderen uden nogen form for rammer og samtidig have alkohol som tema. Det skal næsten gå galt,« siger Gitte Transbøl.

Men hvorfor har I så ikke sørget for, at der er nogle rammer?

»Det har vi også forsøgt, men det er et spørgsmål om, hvordan vi kan gøre det, når det er fredag aften i Dyrehaven. Vi kan ikke sende 100 lærere ud for at passe på tilfældige unge, som kommer i Dyrehaven til et arrangement, som ikke er vores skoles. Det har længe været et ritual, eleverne har ønsket at deltage, og vi har egentlig også erfaring med, at de kunne passe på hinanden,« siger Gitte Transbøl.

Fremover vil Rysensteen Gymnasium imidlertid ikke længere lægge ryg til arrangementet, men i stedet finde på et nyt i dialog med eleverne, så »vi kan byde 1.g’erne velkommen i mere trygge rammer«.

Behov for at overveje nye retningslinjer

Virum Gymnasium har ikke taget stilling til, om de vil tilbyde deres elever et alternativ til Dyrehaven, fortæller rektor Mette Kynemund.

»Jeg synes faktisk, vi gør ret meget for at klæde eleverne på,« siger hun og tilføjer, at gymnasiet blandt andet har en tutorordning, som skal udbrede budskabet om, at eleverne skal passe på hinanden.

»Men selvom vores elever opholder sig et helt andet sted, er vi nødt til at forholde os til fremtidige aktiviteter i Dyrehaven, og hvordan vi i endnu højere grad taler med de unge, om hvordan alkohol påvirker kroppen. Det skal vi naturligvis drøfte i rektorkredse,« siger Mette Kynemund.

På Nærum Gymnasium fortæller rektor Niels Hjølund Pedersen, at gymnasiet som en del af infomaterialet til nye elever og forældre oplyser om, »at der foregår ting i Dyrehaven, som Nærum Gymnasium på ingen måde kan stå inden for, og derfor skal de overveje to gange, om de har lyst til at tage derud«.

Men er det ikke dobbeltmoralsk, når I samtidig deltager i møder, hvor I diskuterer, hvordan festen forløber og aftaler regler for oprydning?

»Når politiet inviterer os til møde, stiller vi uanset hvad anledningen er. Det er klart. Men ellers forsøger vi at tage så meget afstand fra den fest som muligt,« siger Niels Hjølund Pedersen og tilføjer, at gymnasiet til næste år overvejer at holde en introfest på gymnasiet i stedet for.

»Det har eleverne indtil nu afvist, fordi de hellere ville i Dyrehaven, men sådan oplever jeg ikke længere, at stemningen er,« siger han.

På Gammel Hellerup Gymnasium fastholder man, at festen holdes uden for skolens regi, og at det ikke er en begivenhed, som gymnasiet opfordrer eleverne til at deltage i.
Til næste år planlægger Gammel Hellerup Gmnasium at opfordre forældrene til at tage en ekstra snak med deres børn omkring deltagelse i festen i Dyrehaven. Desuden overvejer ledelse at rykke skolens egen introfest en uge frem, så den ligger samme dag som arrangementet i Dyrehaven.