Rektor enig i erstatning for nægtet håndtryk

Anne Vandsø Madsen, rektor på Herning HF og VUC, mener, det er rigtigt at straffe hendes uddannelsesinstitution i sag om censor, der ikke ville give hånd til kvinder.

Ligebehandlingsnævnet har besluttet, at Herning HF og VUC skal betale erstatning til en kvindelig studerende i en sag, hvor en muslimsk censor ikke ville give hånd til kvinder i forbindelse med en HF-eksamen sidste år.

»Vi er meget enige i afgørelsen,« siger Anne Vandsø Madsen, der er rektor på Herning HF og VUC.

Den kvindelige studerende hedder Michala Mosegaard, og hun har tidligere fortalt, hvordan en matematiklærer på skolens intranet opfordrede kvinderne til ikke at give hånd til censoren.

»Vores censor har meddelt, at han ikke ønsker at give hånd til kvinder. Så det vil nok være en god idé ikke at forsøge at give ham hånden. I hvert fald er I nu advarede, så I ikke i eksamenssituationen bliver forvirrede over det. Held og lykke med eksamen,« skrev matematiklæreren ifølge Information.

Anne Vandsø Madsen siger, at den besked aldrig skulle være sendt ud.

»Den besked, der blev sendt fra den eksterne censor, skulle ikke have være sendt ud, og vi beklager, at vi ikke fik kendskab til det tidligere, så vi kunne have undgået den unødige uro, det skabte, før eksamen,« siger hun.

Er I blevet klogere?

»Vi tager sagen til efterretning, og vi forventer ikke at komme i en lignende sag i fremtiden. Vi kigger på vores praksis i huset og orienterer lærerne omkring de retningslinjer, der gælder, hvis lignende episoder skulle opstå,« siger Anne Vandsø Madsen.

Michala Mosegaard får 2.500 kroner i erstatning, og pengene skal betales af Herning HF og VUC og den uddannelsesinstitution, hvor den pågældende censor er ansat.