Rekordmange smittede det seneste døgn: Nu er det »rigtig vigtigt« at begrænse de sociale kontakter i privatlivet

Det seneste døgn er der registreret 589 nye tilfælde af coronavirus i Danmark, og det er en hidtidig rekord. Skal vi undgå nye samfundsmæssige tiltag, der for alvor gør ondt, skal danskerne nu til at tænke sig grundigt om i privatlivet, vurderer ekspert.

 
Antallet smittede med corona er begyndt at stige, og det er især unge mellem 20-29 i hovedstadsområdet, der er ramt. Få det fulde overblik over situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Den hidtidige smitterekord for coronavirus i Danmark var 1. april med 535 nye smittede på et døgn. Men fra fredag 18. til lørdag 19. september har virussen sat en ny og kedelig rekord med 589 nye smittede.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

»Det er en kraftig stigning i antal smittede, så det er godt, at regeringen indførte ekstra tiltag fredag, for det her er bekymrende,« siger Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut.

Det skal bemærkes, at langt flere testes for coronavirus i dag sammenlignet med i foråret, men uanset hvad har tallene de seneste uger kun bevæget sig én vej. Opad.

For en uge siden var antallet af nye smittede 341. Cirka dér lå tallet frem til torsdag i denne uge, da det steg til 453. Fredag var tallet 454. Og nu er det altså steget til knap 600.

En markant stigning

»Det tyder jo på, at vi fortsat er på en meget stejlt stigende smittekurve, som ikke har toppet endnu. Det er virkelig et højt tal,« siger Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital.

Han påpeger, at vi kan ende med næsten 3.000 smittede i denne uge. Det vil være en markant stigning i forhold til tidligere uger.

»Fordoblingstiden er ikke så hurtig, men det er alligevel en ret markant stigning. Det tyder ikke på, at der er kontrol med ret meget,« siger Christian Wejse.

Rune Hartmann, professor i molekylærbiologi ved Aarhus Universitet, bemærker ligesom Nils Strandberg Pedersen, at regeringen allerede har indført nye restriktioner.

»Det er ikke sådan, at jeg går i panik, når jeg hører om tallene. Der er indført skærpede restriktioner i København, som nu er udbredt til hele landet. Det, synes jeg, er fornuftigt. For det er ikke kun hovedstaden, der har mange smittede. Det har man også i Esbjerg, Nordjylland og det meste af Fyn,« siger Rune Hartmann til Ritzau.

Nye tiltag skal have tid til at virke

De seneste tiltag fra regeringen skal nu have tid til at virke, fremhæver Nils Strandberg Pedersen. Og så er det tid til at se indad, hvis smittekurven skal knækkes.

»Nu lukker vi ned i det sociale liv på restauranter og barer. Så kan vi ikke gøre meget mere i samfundet, som har nogen rigtig effekt, med mindre vi går til meget drastiske tiltag, som går hårdt ud over os alle med skolelukning og lukning af uddannelsesinstitutioner. Så nu er privatsfæren afgørende,« siger han og tilføjer:

»Det er rigtig vigtigt, at vi fremover begrænser de sociale kontakter til så få som muligt. Det kan ikke nytte noget, at man holder store fødselsdage – uanset om man prøver at holde afstand. Alle større selskabeligheder skal man glemme lige nu.«

Fortsætter smittestigningen de kommende dage, tror Christian Wejse dog næppe, at man kommer uden om yderligere restriktioner:

»Jeg tror da, at tal i den her størrelsesorden er der ingen, der bare kan sidde og kigge på. Det kommer til at indebære flere tiltag – det, tror jeg, at vi må forvente, hvis de bliver ved med at stige så meget over de kommende dage.«

14 procent af de indlagte er under 30 år

Da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sammen med statsministeren fredag eftermiddag varslede nye landsdækkende restriktioner for at stoppe smittespredningen, lagde han særlig vægt på, at antallet af indlagte den seneste uge er fordoblet.

Fredag var antallet af indlagte 58. Lørdag er det tal steget med fire personer til 62. Dertil er én ekstra blevet indlagt på intensiv, så nu er i alt fire patienter på intensiv. Der er fortsat kun én indlagt i respirator, og ingen er døde det seneste døgn.

14 procent af de indlagte er under 30 år, oplyste Magnus Heunicke fredag, mens han samtidig gjorde det klart, at der langt fra er nogen kapacitetsproblemer på landets sygehuse, som det ser ud nu.

»De medicinske afdelinger, hvor man behandler coronapatienter, er klar til at håndtere det nuværende indlæggelsestryk, og de er også klar til at håndtere en mulig kommende stigning,« sagde sundhedsministeren.