Rekordmange småbørn bliver vaccineret

Tilslutningen til de tidlige vacciner i børnevaccinations-programmet er "historisk høj”, viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Tilslutningen til de tidlige vacciner i børnevaccinations-programmet er ”historisk høj”, viser nye tal fra Statens Serum Institut Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det kan godt være, at mange forældre holder sig tilbage med at lade deres piger HPV-vaccinere, men generelt er der en enorm opbakning til det danske børnevaccinationsprogram. Faktisk har tilslutningen aldrig været højere end nu, når det gælder de første vacciner i programmet.

Det fremgår af nye tal fra Statens Serum Institut (SSI). De viser, at 96 pct. af alle blandt de børn, der er født i 2016, har fået den første grundvaccine i programmet.

Hos seruminstituttet kæder man bl.a. udviklingen sammen, at der er indført et vaccinationsregister, som lægerne har pligt til at indberette til, og som bl.a. bruges til at sende påmindelser ud til familier med børn, der endnu ikke er blevet vaccineret.

Men man tager det også som et udtryk for, at der ikke er nogen stor vaccinemodstand i befolkningen. Snarere tværtimod.

»Vaccinationstilslutningen til de vacciner der gives i barnets første leveår og til MFR1- vaccinen, som gives ved 15 måneder, er nu historisk høj. Forklaringen kan være at der i dag, takket være det danske vaccinationsregister, er en bedre registrering af vacciner end tidligere, men resultaterne tyder også på at danskere som helhed bakker op om det danske børnevaccinationsprogram,« siger afdelingslæge Palle Valentiner-Branth, Statens Serum Institut.

Ifølge SSI er det tilslutningen til DiTeKiPolHiB-vaccinen mod bl.a. difteri, kighoste og polio samt vaccinen mod alvorlig pneumokokosygdom (PCV), der med henholdsvis 96 pct.s og 95 pct.s vaccinationsandel i fødselsårgang 2016 er historisk høj.

For den første MFR-vaccine, som gives i 15 måneders-alderen, er tilslutningen oppe på 92 pct. for årgang 2014. Hér kan forklaringen være, at påmindelsesbrevene generelt har en positiv effekt, der også kan smitte af på andre fødselsårgange end dem, brevene er sendt til, vurderer SSI.

Oplysningerne kommer, efter at der har været bekymring for, at tilslutningen til vaccinationsprogrammet ikke var høj nok, og at det skyldtes modvilje mod vaccinationer.

Det har dog også på det seneste været fremme, at det kan have haltet med indberetningerne fra lægerne, der vaccinerer børnene, og at tilslutningen til programmet således var højere, end de officielle statstikker tydede på.

Statens Serum Institut peger også på, at manglende vaccination ikke nødvendigvis skyldes modvilje, men snarere kan forklares med travlhed og forglemmelser.

De seneste tal tyder i øvrigt også på, at antallet af HPV-vaccinationer kan være på vej op.

Over de seneste 3 måneder er der givet ca. 4.200 vacciner hver måned sammenlignet med ca. 2.200 vacciner månedligt i de tilsvarende måneder i 2016. Der er således en stigende vaccinationstilslutning for HPV1 for årgang 2003 og 2004 svarende til ca. 3-4 procentpoint siden seneste opgørelse i maj 2017, oplyser SSI.

Tilslutningen er dog stadig væsentligt under tidligere tiders niveau.