Rekordmange sendes på privathospital

Aldrig før i sundhedsvæsnets historie er så mange danskere blevet udredt og behandlet på privathospital for det offentlige, viser nye tal fra regionerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

72.000 patienter blev i årets første seks måneder sendt på privathospital til behandling og især udredning. Det er en stigning på 14.000 patienter - 24 procent - i forhold til samme periode sidste år. Det viser nye tal fra Danske Regioner ifølge netavisen Altinget.

Antallet af offentligt betalte patienter på privathospital er dermed det højeste nogensinde i sundhedsvæsnets historie. Og ifølge Danske Regioners næstformand, Jens Stenbæk (V), er det godt nyt for patienterne.

»Det er et tegn på, at flere danskere hurtigere bliver udredt for, hvad de fejler. Det er nemlig især antallet af udredninger, som stiger i regionernes brug af privathospitaler,« siger Jens Stenbæk til Altinget.

Med halvårstallene og erfaringerne fra tidligere år er det ifølge Danske Regioner allerede nu sikkert, at det samlede antal patienter i 2015 vil overgå de hidtidige rekordår i 2009 og 2010 under VK-regeringen.

Brugen af privathospitaler har været et af de største ideologiske stridspunkter mellem rød og blå blok i mere end et årti. I nullerne steg det offentliges brug og udgifterne til privathospitaler kraftigt. Danske Regioner og partierne fra rød blok advarede om, at udgifterne var et problem og skadede det offentlige sundhedsvæsen.

Nu stiger antallet af patienter igen, men udgifterne er slet ikke steget i samme takt som i nullerne. Det skyldes, at privathospitalerne nu udfører mere enkle opgaver for regionerne, hvor de tidligere udførte meget dyre operationer.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) ser intet problem i øget brug af privathospitalerne, hvis de kan levere høj kvalitet til den rigtige pris.

»I regeringen er vi optaget af at bekæmpe ventelister og geografisk ulighed. Og hvis private klinkker og sygehuse kan bidrage til, at patienterne kan vælge ventetid fra og får en mere ensartet behandling af høj kvalitet over alt i landet, har jeg intet imod det,« skriver Sophie Løhde i en mail til Altinget.

BNB