Rekordmange reddes af organer fra afdøde

Stadig flere pårørende til hjernedøde patienter er parate til at acceptere organdonation, viser status.

Pårørende til patienter, der erklæres hjernedøde, accepterer i flere og flere tilfælde, at deres familiemedlemmers organer må bruges til organdonation. Dét har bidraget til, at antallet af afdøde organdonorer sidste år nåede op på 89 – det højeste antal nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFF PACHOUD

Stadigt flere kritisk syge danskere får reddet deres liv ved hjælp af en transplantation, hvor de får indopereret hjerte, nyre eller andre livsvigtige organer fra afdøde donorer.

Pårørende til patienter, der erklæres hjernedøde, accepterer således i flere og flere tilfælde, at deres familiemedlemmers organer må bruges til organdonation.

Dét har bidraget til, at antallet af afdøde organdonorer sidste år nåede op på 89 – det højeste antal nogensinde. Det fremgår det af en status på den nationale handlingsplan for organdonation, der blev iværksat i 2014.

»Som pårørende til en mulig donor er det svært midt i sorgen at tage stilling til organdonation. Derfor synes jeg, det er flot, at et stigende antal pårørende tager den beslutning på vegne af deres afdøde familiemedlemmer,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Pr. donor bliver der i gennemsnit anvendt 3,4 organer, som bl.a. har betydet, at der sidste år var 154 alvorligt syge nyre-patienter, som fik transplanteret en nyre fra en afdød donor, mens 59 patienter fik indopereret en lever. På begge områder er der tale om markante stigninger i forhold til starten af årtiet, hvor tallene i 2012 var henholdsvis 137 og 48.

Udviklingen kommer, efter at der er sat ind på flere felter for at øge antallet af organdonorer. Bl.a. har personalet på intensiv-afdelingerne fået et stærkt fokus på at identificere mulige organ-donorer og tage de svære samtaler med de pårørende om, hvorvidt de vil være med til, at deres afdøde ægtefælle, far, mor eller søskende afgiver organer med henblik på transplantation.

Selv om danskerne generelt er positive over for organdonation, er det således fortsat kun hver femte, der har registreret sig i donor-registeret, og derfor er det primært de pårørende, som skal give tilsagn.

Ifølge den nye status var der i 2015 79 pct. af de pårørende, som gav deres accept til organdonation, året før var det 69 pct. – og dermed nærmer man sig målet om, at pårørendes accept skal øges til 85 pct.

»Vi er helt klart på ret kurs, og det er tilfredsstillende, at der arbejdes så grundigt i sundhedsvæsenet med at sikre flere organer. Men det er vigtigt, at vi bliver ved med at minde danskerne om, at deres holdning til organdonation kan betyde liv eller død for et andet menneske,« siger Ellen Trane Nørby.