Rekordmange kvinder sidder i fængsel

Det er især tvyeri og indbrud, der får kvinder ind bag tremmer. Antallet er fordoblet.

For 50 år siden var kriminalitet noget, kvinder lod mændene om. Det gør de ikke længere. Antallet af kvinder i fængslerne er mere end fordoblet i løbet af de seneste ti år, skriver metroXpress.

I 2005 afsonede 1.445 kvinder fængselsdomme, viser nye tal.

»Kvinders kriminalitet er steget drastisk siden 1970'erne. Selv om der stadig er langt færre kvindelige lovovertrædere end mandlige, så er det i vækst,« siger lektor i kriminologi ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet Annika Snare.

Hun mener, at de kriminelle kvinder er et voksende fænomen i hele verden.

»Det er ikke, fordi vi ser en ny kvindetype i disse år. Det er kvindernes situation, der har forandret sig drastisk. For eksempel skal man have et kørekort for at kunne overtræde færdselsloven - det er der jo langt flere kvinder, der har i dag,« siger Annika Snare.

Og alt tyder på, at der vil komme flere kvinder på de danske fængselsgange. Fra 2002 til 2005 fordobledes antallet af kvindelige lovovertrædere sig næsten.

Det er kønsforsker, cand.mag. Line Holst fra Kvinfo enig i.

»Det er jo bagsiden af ligestilling. I dag har man i højere grad samme forventninger til kvinder som til mænd. De skal for eksempel kunne forsørge sig selv, og det gør dem lige så sårbare som mænd over for rygning, alkohol og stress - men også over for risikoen for at ende i en kriminel løbebane, hvis økonomien ikke slår til,« siger hun.

Og det er netop berigelseskriminaliteten, der er den altovervejende årsag.

»Der er en svag stigning af voldsdomme til kvinder, men langt det meste handler om at skaffe penge - og for rigtig mange at skaffe penge til narkotika. Mere end halvdelen af de kvinder, der sidder i fængsel i dag, har et misbrugsproblem. Til sammenligning er det kun om­kring en tredjedel af mændene,« siger Annika Snare.

Kilde: metroXpress