Rekordmange fremmede fisk svømmer i havet

Havstrømme har ført virkelig mange fremmede fisk, blæksprutter og gopler med sig til de danske farvande. Det er en usædvanlig sæson, fastslår forsker.

Usædvanligt mange små vandmænd i havet og rekordmange døde klumpfisk på de danske kyster vidner om en usædvanlig sæson.

Det fortæller Henrik Carl, der er fiskespecialist på Statens Naturhistoriske Museum og leder af det danske Fiskeatlas.

»Vi har fået usædvanlig meget saltvand ind fra de mere åbne oceaner i år med havstrømmene, og det betyder, at en masse arter har fundet vej ind i de danske farvande,« siger han og tilføjer, at havstrømmene opstår, når vind og strøm kommer fra en bestemt retning.

Normalt indeholder de danske farvande et saltindhold mellem 10 og 20 promille, mens almindelig oceanisk vand indeholder 35 promille, så når oceanvandet strømmer ind i de danske farvande, så stiger saltindholdet naturligt nok.

Derudover fortæller Henrik Carl, at der med det saltholdige oceanvand er fulgt rekord mange klumpfisk ind i de danske farvande.

»Vores gamle rekord fra 2009 var 16 klumpfisk, men nu er vi op på over 70, og det er garanteret ikke de sidste, vi ser, fordi vinteren er kommet meget sent,« uddyber fiskespecialisten.

Men vi skal ikke regne med, at klumpfiskene bliver ved med at være der.

»Når vandet bliver for koldt dør klumpfiskene og driver op på kysterne,« siger Henrik Carl, der er overbevist om, at de andre fisk, der ligesom klumpfisken er kommet ind med oceanvandet fra syd, også vil dø i løbet af vinteren.

Det er dog ikke kun de fremmede fisk, der mister livet i havet, men også de danske fisk.

»Vi har også registreret fiskedød blandt ferskvandsfiskene i Køge Bugt området, for når vandet bliver for saltet, dør fiskene. Men faktisk er det vigtigt, at der kommer noget nyt saltvand ind, da for eksempel torskene i Østersøen er afhængige af saltvand, når de skal yngle,« påpeger Henrik Carl.