Rekordmange er frivillige i fodboldklubberne

126.000 danskere bruger 17,6 millioner timer om året på at hjælpe til som bl.a. trænere, holdledere og dommere i landets fodboldklubber, viser ny DBU-undersøgelse.

126.000 danskere bruger 17,6 millioner timer om året på at hjælpe til som bl.a. trænere, holdledere og dommere i landets fodboldklubber, viser ny DBU-undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørn Deleuran
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Danskerne er vilde med fodbold, og den entusiasme udfolder sig ikke kun i lænestolen foran TV-skærmen.

Rigtigt mange er også parate til selv at bevæge sig ud på grønsværen og give et nap med som trænere, holdledere, dommere, kiosk-passere etc. for at hjælpe til med at drive klubberne.

Aldrig har der således været så mange frivillige i fodboldklubberne som i dag.

Det fremgår af en undersøgelse, som Dansk Boldspils-Union (DBU) har fået udført af et analysebureau for at afdække de frivilliges samfundsøkonomiske betydning. Og det er store tal, man når frem til.

Samlet er der ca. 126.000 frivillige i DBU, der på årsbasis bruger omkring 17,6 millioner timer i de ca. 1650 fodboldboldklubber. Omregnet svarer det til godt 9.000 fuldtidsstillinger, hvilket er det samme antal ansatte, som der er på en af landets største arbejdspladser, Aarhus Universitetshospital.

Gør man det op i penge, når analysen frem til, at værdien af de frivillige i dansk fodbold svarer til ca. 4,1 mia. kr., hvis samtlige frivillige i dansk fodbold blev erstattet af lønnet personale.

»Vi vidste godt, at der bruges rigtigt mange frivillig-timer rundt omkring i Danmark. Men tallet er overraskende højt. Det viser, at der er rigtigt mange, der gerne vil bidrage til gode og sunde aktiviteter for børn, unge og voksne. Fodbold spiller en stor rolle for manges sundhed og fællesskaber, så det er en betydelig samfundsmæssig indsats, de frivillige yder,« siger næstformand i DBU Bent Clausen.

Der har tidligere været lavet undersøgelser af omfanget af de frivilliges indsats i dansk idræt som helhed, og vurderingen i DBU er, at antallet af frivillige vokser, og at klubberne som helhed godt kan skaffe de frivillige, de har brug for.

Hvor indsatsen i klubberne tidligere hvilede på enkelte ildsjæle, der stod for det hele og lagde enorme mængder af timer, er man mange steder blevet dygtige til at uddelegere og definere de opgaver, der skal løses, så der er flere trænere, holdledere og mange andre, der hjælper til omkring et hold.

Mange klubber melder således, at man kun kan få det til at køre, hvis der er frivillige, der hjælper til. Det budskab om »selv at træde ind over kridtstregen« får forældre allerede fra start, når de møder op med deres børn, fremhæver Bent Clausen.

»Og så er der nok også en samfundstendens, hvor man gerne vil passe sit arbejde, men også sit familieliv. Man vil have tid til det hele,« siger han.

Undersøgelser fra Danmarks Idrætsforbund og Idrættens Analyseinstitut har også vist, at der er et enormt engagement blandt frivillige i dansk idræt, og at en stor andel af foreninger oplever, at de får flere frivillige. En DIF-undersøgelse skønnede for nogle år siden, at der var næsten 350.000 frivillige tilsammen i de ca. 11.000 idrætsforeninger herhjemme, og at værdien af deres indsats var på 17 mia. kr.

Ud over at vise omfanget af de frivilliges indsats, er DBUs ærinde med undersøgelsen også at skubbe på landets kommuner, for at de skal prioritere foreningerne. Indsatsen har stor samfundsmæssig betydning og er med til at gøre en forskel for lokalsamfundene, lyder budskabet.

»Kommunerne har en stor og vigtig opgave i at skabe gode rammer for fodboldklubberne og de frivillige. Hvis man får det, skal de frivillige nok udfylde dem på en god måde, så vi kan fastholde de mange fodboldspillere,« siger Bent Clausen.