Rekordmange danskere nyder alderdommen i udlandet

Siden 2005 er antallet af personer, der får sendt dansk folkepension til udlandet, nærmest fordoblet. Det er en helt naturlig udvikling, lyder det fra chefanalytiker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år fik knap 48.000 personer sendt deres folkepension til udlandet, viser en analyse fra ATP. Det er næsten en fordobling i forhold til 2005.

Stigningen er naturlig, siger Ole Beier Sørensen, der er chefanalytiker i ATP.

»Når så mange flere ender med at bo uden for Danmark som pensionister og modtage dansk pension, vidner det om en globaliseret økonomi og et åbent arbejdsmarked. Mobiliteten er ganske enkelt langt større end tidligere. Man kan sige, at det bare er en naturlig konsekvens af, at økonomien har åbnet sig.«

Ole Beier Sørensen vurderer, at stigningen vil fortsætte de kommende år.

»Både vores arbejdsliv og vores liv mere bredt er blevet mere internationalt. Mennesker flytter i stigende grad over grænser for at bo og arbejde, og derfor ser vi også en stigning i udvekslingen af pensioner landene i mellem.«

Chefanalytikeren understreger, at trafikken også går den anden vej. Det betyder, at personer, som har optjent ret til en udenlandsk pension, kan tage den med til Danmark.

De knap 48.000, der sidste år boede i udlandet med dansk folkepension, er en meget sammensat gruppe, fortæller Ole Beier Sørensen. Den består både af danske statsborgere, der bor i udlandet, og af udenlandske statsborgere, som tidligere har opholdt sig i Danmark.

Uanset om man er dansker eller udlænding, er man berettiget til en større eller mindre dansk pension, hvis man har boet i Danmark og i øvrigt opfylder en række betingelser.

Hvis man tror, de fleste modtagere af dansk folkepension spiller golf og drikker rødvin i Spanien, er man på afveje. Over halvdelen af alle modtagere bor i Sverige, Tyskland og Norge.

»Langt hovedparten af de mennesker, der bor i udlandet og modtager dansk pension, er ikke flyttet i sammenhæng med, at de bliver pensionister. Det er folk, der på et eller andet tidspunkt i løbet af deres voksenliv har opholdt sig i Danmark og typisk har arbejdet her, men nu hvor de er blevet pensionister, bor de i Sverige, Tyskland eller et tredje land, og derfor får de en del af deres pension herfra,« siger Ole Beier Sørensen.